O mnie

Cześć!

Jestem Aneta. Bardzo miło mi, że tutaj zajrzałeś/łaś 🙂

Moją prawdziwą pasją jest dobre jedzenie, gotowanie i… smakowanie życia. Uwielbiam poznawać nowe smaki, eksperymentować, zwłaszcza ze zdrowymi przepisami, a w końcu – delektować się tym, co uda mi się przygotować (lub co ktoś inny dla mnie przygotuję – takie chwile też mocno doceniam).

Jako małą dziewczynkę bardzo często można było spotkać mnie w kuchni – przyglądałam się temu, jak gotuje mama, starałam się pomagać (z różnym skutkiem), uwielbiałam przeglądać wysłużony zeszyt z odręcznie napisanymi przepisami. Ponieważ stare książki kucharskie często nie posiadały zdjęć, wyobrażałam sobie, jak dana potrawa może wyglądać po przyrządzeniu. Coraz bardziej angażowałam się w przygotowywanie posiłków, podsuwałam mamie przepisy, które znalazłam w gazetach lub przepiśnikach. W końcu odważyłam się przejąć stery i – metodą prób i błędów – zaczęłam gotować samodzielnie. A kiedy tato kupił sobie pierwszy aparat cyfrowy, uwieczniałam moje potrawy na zdjęciach.

Pomysł na założenie bloga kulinarnego pojawił się w mojej głowie na początku liceum. Inspirowały mnie strony z przepisami, które godzinami wertowałam w internecie. Wtedy jeszcze blogowanie nie było tak popularne, jak teraz. Poczułam, że fajnie byłoby podzielić się sprawdzonymi przepisami z innymi. Nazwę wymyśliłam już wcześniej, pamiętając moje przedszkolne odkrycie, że Aneta rymuje się ze słowem „planeta” 🙂 Powstało więc moje własne, smaczne miejsce w sieci – Planeta Smaku.

Na blogu prezentuję przepisy na śniadania, obiady, kolacje i desery. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, a największą inspiracją jest dla mnie aktualna zawartość lodówki i szafek kuchennych. Nie znoszę marnować żywności, więc staram się wymyślać na bieżąco przepisy, w których wykorzystuję zapasy. Moim konikiem jest zdrowa kuchnia – często gotuję potrawy roślinne, bez glutenu, cukru czy mleka. Staram się zarażać pasją do zdrowego odżywiania czytelników mojego bloga oraz najbliższych. Każdy komentarz lub wiadomość, że udało mi się kogoś zainspirować, lub potrawa mojego przepisu udała się i komuś smakuje, jest dla mnie podziękowaniem i sprawia ogromną satysfakcję!

Poza blogowaniem lubię aktywnie spędzać czas. A że ruch wzmaga apetyt… mam kolejną wymówkę i zarazem motywację do dalszych eksperymentów w kuchni 🙂

autorka bloga Planeta Smaku