Bez kategorii

Kawowo-chałwowe muffinki i… Mikołaj istnieje!

W tym roku byłam naprawdę grzeczna. Mikołaj odwiedził mnie aż… 3 razy!

Pierwszy, bardzo nowoczesny, przyszedł kilka dni przed 6. grudnia. Zostawił pieniążki – znak czasu 😉
Drugi, bardzo tajemniczy. Wyczekiwana przesyłka przyszła również kilka dni przed Mikołajkami, ale cierpliwie czekałam na ten dzień, w którym będę mogła w końcu poznać zawartość paczki. Wszystko za sprawą Kasi, która podjęła się organizacji całej zabawy w gronie zaprzyjaźnionych blogerów! W piątek z samego rana z podekscytowaniem otworzyłam prezent i uśmiech zagościł na mojej twarzy 🙂
Moim Blogowym Mikołajem okazała się Anita, która spisała się na medal! Dostałam aromatyczną herbatę, lizaki i piękny kubek, który niestety nie przetrwał podróży.. Z bólem serca patrzyłam na roztrzaskane kawałki, pielęgnując w sobie złość do Poczty Polskiej. Mikołaj ma u mnie wielkiego plusa, a jego pomocnicy, którzy nie dopilnowali paczki – minusa jak stąd do Laponii!
Ja miałam okazję zrobić prezent Monice. Sprawiło mi to ogromną przyjemność, bo bardzo lubię wcielać się w rolę Mikołaja, a nie tylko obdarowanego 🙂 Mam nadzieję, że trafiłam w jej gust!
Trzeciego Mikołaja nie spodziewałam się w najmniejszym stopniu. Dzięki temu była to dla mnie największa niespodzianka z tych wszystkich. Jako, że mikołajkową noc spędziłam u przyjaciółki, wracając dzisiaj rano do pokoju zastałam.. prezenty ukryte w różnych zakamarkach pokoju. Tak, jak zawsze chciałam! Dostałam masło orzechowe i przepiśnik – mój Mikołaj zna mnie na wylot :* 
Zostawił nawet list.. Że dziękuje za “pyszną muffinkę”. O rany, Mikołaj naprawdę istnieje! 🙂 A może i Wy upieczecie muffinki, które zwabią najprawdziwszego Mikołaja?

źródło: Wypieki z pasją
Składniki:

100 g masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
2/3 szklanki cukru
cukier z wanilią
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 kawałków chałwy waniliowej

W misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Mogą pozostać grudki. Napełniać foremki do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą.
Piec około 20 minut w temperaturze 180stopni.

Brak komentarzy

Skomentuj