Bez kategorii

Jaglane “Big Trio” na śniadanie!

Kiedy byłam młodsza, bardzo lubiłam wybierać lody na patyku, które jednocześnie skrywały trzy smaki: czekoladowy, śmietankowy i truskawkowy. Powód był prosty: zazwyczaj nie potrafiłam zdecydować się na jeden konkretny smak. Podrosłam już trochę, wyklarowałam swoje preferencje – ale niezdecydowanie w niektórych kwestiach pozostało. Zazwyczaj dopada mnie rano, kiedy wkraczam do kuchni i chcę zrobić śniadanie. Co wybrać? Rozwiązaniem jest taki pucharek. Trójkolorowy, zdrowy i smaczny. Prawie jak lody Big Trio!

Składniki na 1 porcję:
4 łyżki kaszy jaglanej
3/4 szkl. wody
1 szklanka truskawek
1 łyżka + 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kakao
100 g twarogu półtłustego

Kaszę jaglaną podprażyć, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Wrzucić ją do gorącej wody. Przykryć i gotować przez ok. 10-15 minut, aż będzie miękka i wchłonie wodę. Dodać miód lub syrop z agawy i dobrze wymieszać. Wystudzić. Zimną zmiksować z twarogiem na krem.
Podzielić na trzy części: jedną zmiksować z truskawkami, drugą z jogurtem naturalnym i łyżeczką miodu, trzecią z kakaem. Układać warstwami w pucharku. Wstawić do lodówki lub podawać od razu.
Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj