Lubię przygotowywać sałatki. W okresie letnim nawet bardziej, bo mam pod ręką wiele świeżych warzyw i owoców, z których mogę tworzyć nieskończone połączenia. Sałatki są dobre na wizytę gości, jako dodatek do grilla lub samodzielny, lekki posiłek. A jeśli zawiera ona makaron, staje się naprawdę sycąca! Na blogu jest już jedna wersja meksykańskiej sałatki, z ryżem. Jest też wiosenna sałatka tortellini. Tym razem połączyłam oba te przepisy i powstała kolorowa kompozycja smaków.
Składniki:
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 niewielka czerwona papryka
- 5 rzodkiewek
- 4 jajka
- 10 dag sera żółtego w kostce
- 1 opakowanie makaronu tortellini (u mnie z nadzieniem grzybowym)
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- garść posiekanego szczypiorku
Tortellini ugotować w osolonej wodzie, odstawić do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie ugotować jajka na twardo, ostudzić. Pokroić w kostkę. Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę razem z umytą rzodkiewką i żółtym serem. Kukurydzę i fasolę odcedzić na sicie. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z makaronem.
W miseczce połączyć ze sobą majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Takim sosem polać sałatkę, wymieszać. Wstawić do lodówki, aby wszystkie smaki przegryzły się ze sobą.
Brak komentarzy