Vol-au-vent czyli „kominki” z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką przekąskę. Ich wykonanie jest bardzo proste, a same ciastka są bardzo uniwersalne – możemy je nadziać na wiele różnych sposobów. Z ostatnich warsztatów kulinarnych z Jaśkiem Kuroniem i marką Jamar przywiozłam super patent na vol-au-vent z musem jabłkowym i bitą śmietaną. Puszysta śmietanka, orzeźwiające jabłka i szczypta cynamonu – uwierzcie mi, takie „ciasteczka” znikną z talerza w mgnieniu oka! Można je podać także z lodami – wtedy mamy konkretny, wykwintny deser, który z pewnością zrobi wrażenie na niejednym spotkaniu towarzyskim 🙂
Vol-au-vent z musem jabłkowym i bitą śmietaną
składniki na 6-8 sztuk
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego (300 g)
1 jajko
około 150 g musu jabłkowego*
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo: jabłko do dekoracji i cynamon do oprószenia
*najlepiej wykorzystać domowy mus jabłkowy lub poszukać w sklepie musu z dobrym składem
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (funkcja góra-dół).
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki bezpośrednio przed przygotowaniem (powinno być zimne). Rozwinąć na blacie i wyciąć z niego 12 krążków (u mnie o średnicy 8 cm, ale zrobiłam też kilka mniejszych). Ze skrawków pozostałego ciasta zrobić kulkę i rozwałkować, aby móc uzyskać więcej krążków.
W połowie krążków wyciąć dziurkę szklanką o mniejszej średnicy.
Pełne krążki ułożyć na papierze do pieczenia, brzegi posmarować odrobiną zimnej wody. Na każdym krążku ułożyć wycięty „pierścień”, lekko docisnąć palcami. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem, używając silikonowego pędzelka.
Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (powinny urosnąć i ładnie się zezłocić).
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Następnie ostrożnie wyciąć „środki” za pomocą nożyka, aby zrobić miejsce na nadzienie.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem waniliowym. „Kominki” wypełnić musem jabłkowym i ubitą śmietaną. Udekorować pokrojonym jabłkiem, oprószyć cynamonem. Można podawać z lodami lub solo 🙂
Brak komentarzy