Ludzie dzielą się generalnie na trzy grupy – na tych, którzy śniadań nie jedzą w ogóle, tych, którzy w pośpiechu łapią za kanapkę czy jogurt oraz tych, którzy celebrują ten moment z ogromną przyjemnością. Dla mnie śniadanie to świętość. Codziennie staram się poświęcić przynajmniej kilka minut na przygotowanie posiłku, który doda mi energii do działania i
pozytywnie nastroi na resztę dnia. Zaparzam kawę w ulubionej kawiarce i czuję, jak uśmiech mimowolnie wypływa na moje usta.
Muszę się do czegoś przyznać – puszyste placuszki z jabłkami to ostatnio moje uzależnienie i najczęściej powtarzane śniadanie. Potrafię myśleć o nich, zasypiając – wprost nie mogąc doczekać się kolejnego poranka. Jednym może wydawać się to absurdalne, dla innych być może stanie się to dobrą rekomendacją do wypróbowania tego przepisu. Nawet, jeśli w tygodniu nie znajdziemy chwili na to, by w spokoju celebrować śniadanie, zaplanujmy taki moment w weekend. Puszyste placuszki z jabłkami to idealny pomysł na dobre rozpoczęcie dnia.
Puszyste placuszki z jabłkami
Składniki na 2 porcje (ok.12 placuszków)
3 jajka
80 g mąki orkiszowej
20 g proszku budyniowego waniliowego
120 g kefiru/jogurtu/skyra
10 g erytrolu lub cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1 małe jabłko (około 100 g)
garść żurawiny suszonej lub rodzynków
szczypta soli
odrobina masła lub oleju – do posmarowania patelni
MOJE WSKAZÓWKI:
- w tym przepisie wypróbowałam już wiele smaków budyniu. Jeśli znajdziecie w sklepach budyń o smaku słonego karmelu, bardzo Wam go tutaj polecam! Świetnie sprawdzi się też budyń śmietankowy.
- nie macie mąki orkiszowej? Nic nie szkodzi! Wypróbowałam ten przepis także z mąką pszenną i gryczaną, za każdym razem jest pyszny 🙂
- jeśli nie posiadacie budyniu, zastąpcie go taką samą ilością mąki.
- jeśli lubicie, możecie wykorzystać w przepisie jogurt smakowy (często używam pół na pół kefiru i skyra waniliowego).
- zamiast smażyć placuszki, można usmażyć dwa omlety.
Wykonanie:
Jabłko umyć, pokroić w kostkę.
Przygotować dwie miski – do jednej oddzielić białka, do drugiej żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski z żółtkami przełożyć kolejno: kefir lub jogurt, mąkę, proszek budyniowy, erytrol lub cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Zmiksować na dość gęstą, jednolitą masę. Do miski przełożyć pokrojone jabłka i żurawinę. Krótko wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec do masy dodać ubite białka, delikatnie mieszając łyżką lub silikonową szpatułką.
Patelnię rozgrzać, posmarować ją niewielką ilością tłuszczu (używam masła). Łyżką nakładać porcję ciasta, formując placuszki. Smażyć na małym ogniu przez około 2-3 minuty – na powierzchni placuszków powinny pojawić się niewielkie „bąbelki” – po czym przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę.
Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami – miód, masło orzechowe lub jogurt sprawdzą się idealnie! Można oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem i cynamonem.
Wpis powstał we współpracy z Coffeedesk.pl
Brak komentarzy