Pasztety/ Przekąski

Pasztet z selera i pieczarek

Jak co roku, na moim świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu. Nie przepadam jednak za tymi mięsnymi, o wiele bardziej upodobałam sobie wersje wegetariańskie. Na blogu możecie znaleźć już kilka przepisów na warzywny pasztet, dzisiaj do kolekcji dołączy nowy 🙂 Pasztet z selera i pieczarek to fajna alternatywa dla mięsnej pieczeni, w której przemycamy dodatkowo trochę zdrowych składników. Przepis znalazłam na blogu Kulinarna pasja i trochę go zmodyfikowałam.


Składniki:

  • 2 selery (łącznie ok. 700 g)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 dag pieczarek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanko zmiksowanych w blenderze płatków owsianych (lub otrębów)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, majeranek, oregano
  • garść czarnych oliwek
Pieczarki drobno pokroić i przesmażyć. Seler, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Warzywa dusić na głębokiej patelni z olejem i wodą (ok. godziny), dodać przesmażone pieczarki i sos sojowy (masa warzywno-pieczarkowa musi być bardzo dobrze odparowana, więc pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę) i pozostawić do ostygnięcia. 
Do ostudzonej masy dodać jajka i płatki /otręby, bułkę tartą, siemię lniane i zmielone orzechy. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i oregano, krótko zblenderować. 3/4 masy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem blaszki keksówki (długość 20 cm). Na środku ułożyć wzdłuż oliwki, jedna przy drugiej. Przykryć pozostałą masą. Piec w 180 stopniach przez około 70 minut. Wystudzić. Przed krojeniem najlepiej schłodzić w lodówce.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj