Podobno smaki zmieniają się co kilka lat. Chyba muszę zgodzić się z tym stwierdzeniem, bo kiedyś nie mogłam znieść makreli, a teraz zajadam się tą rybą regularnie. Bardzo lubię ją w postaci pasty. Eksperymentuje ze smakami – tym razem połączyłam makrelę z suszonymi pomidorami. Powstała pyszna, wyrazista pasta, która idealnie nada się jako dodatek do pieczywa. Spróbujcie!
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka majonezu
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz i papryka słodka
Mięso z makreli dokładnie oddzielić od ości. Przełożyć do pojemnika blendera. Dodać cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki, zmiksować na gładką pastę. Doprawić sokiem z cytryny, majonezem, solą, pieprzem i słodką papryką. Ponownie krótko zmiksować. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Przechowywać w lodówce do 2 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy