Pasty i smarowidła/ Przekąski

Pasta z makreli i suszonych pomidorów

Podobno smaki zmieniają się co kilka lat. Chyba muszę zgodzić się z tym stwierdzeniem, bo kiedyś nie mogłam znieść makreli, a teraz zajadam się tą rybą regularnie. Bardzo lubię ją w postaci pasty. Eksperymentuje ze smakami – tym razem połączyłam makrelę z suszonymi pomidorami. Powstała pyszna, wyrazista pasta, która idealnie nada się jako dodatek do pieczywa. Spróbujcie!

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz i papryka słodka

Mięso z makreli dokładnie oddzielić od ości. Przełożyć do pojemnika blendera. Dodać cebulę, suszone pomidory i natkę pietruszki, zmiksować na gładką pastę. Doprawić sokiem z cytryny, majonezem, solą, pieprzem i słodką papryką. Ponownie krótko zmiksować. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Przechowywać w lodówce do 2 dni.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj