Co to jest za ciasto! Mówię Wam, bajka! Ucierane, bardzo przyjemnie maślane, z dodatkiem truskawek… Rozpływa się w ustach, jest tak delikatne. A jeśli to Was jeszcze nie przekonało, to wspomnę o kruchej bezie na wierzchu. Podobno ideałów nie ma, ale to ciasto jest chyba wyjątkiem 😉 Genialne zarówno z rabarbarem, jak i z truskawkami. Obie wersje bardzo przypadły mi do gustu. Koniecznie zróbcie to ciasto w sezonie!
Składniki:
- Ciasto:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 250 g truskawek
- Beza:
- 3 białka
- 120 g cukru
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując. Na końcu dodać całe jajko oraz skórkę i sok z cytryny. Stopniowo, w trzech partiach dodawać mąki i zmiksować tylko do połączenia składników. (Uwaga, ciasto będzie gęste).
Kwadratową blachę o wym. 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć 3/4 ciasta, maczając łyżkę w zimnej wodzie (ciasto dość ciężko rozprowadzić, bo jest gęste i klejące). Na cieście ułożyć przepołowione truskawki i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gdy ciasto będzie podpieczone, przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Piana powinna być gładka, sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na ciasto i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut, zmniejszając temp. do 150 stopni.
Ciasto wystudzić przed pokrojeniem.
Smacznego!
2 komentarze
Eve
3 maja 2022 at 09:06Ciasto wspaniałe, delikatne, pyszne. Uwielbiam.? Na pewno zagości u mnie na stałe.
Planeta Smaku
10 maja 2022 at 21:33Bardzo się cieszę, że smakuje:) pozdrawiam!