Ciasta/ Ciasta z owocami

Ucierane ciasto truskawkowe z bezą

Co to jest za ciasto! Mówię Wam, bajka! Ucierane, bardzo przyjemnie maślane, z dodatkiem truskawek… Rozpływa się w ustach, jest tak delikatne. A jeśli to Was jeszcze nie przekonało, to wspomnę o kruchej bezie na wierzchu. Podobno ideałów nie ma, ale to ciasto jest chyba wyjątkiem 😉 Genialne zarówno z rabarbarem, jak i z truskawkami. Obie wersje bardzo przypadły mi do gustu. Koniecznie zróbcie to ciasto w sezonie!

inspiracja

Składniki:

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 250 g truskawek
  • Beza:
  • 3 białka
  • 120 g cukru

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując. Na końcu dodać całe jajko oraz skórkę i sok z cytryny. Stopniowo, w trzech partiach dodawać mąki i zmiksować tylko do połączenia składników. (Uwaga, ciasto będzie gęste).
Kwadratową blachę o wym. 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć 3/4 ciasta, maczając łyżkę w zimnej wodzie (ciasto dość ciężko rozprowadzić, bo jest gęste i klejące). Na cieście ułożyć przepołowione truskawki i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gdy ciasto będzie podpieczone, przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Piana powinna być gładka, sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na ciasto i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut, zmniejszając temp. do 150 stopni.
Ciasto wystudzić przed pokrojeniem.

Smacznego!

Dodaję do akcji

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj