Ciasta/ Torty

Tort truskawkowy z galaretką

Sezon truskawkowy przywitałam tym ciastem. Ma wszystko to, co kojarzy mi się z typowo letnimi wypiekami – delikatny biszkopt, puszysta i kremowa masa oraz galaretka z kawałkami owoców. Idealny na czerwcowe przyjęcia lub zupełnie bez okazji. A może zrobicie go z okazji Dnia Dziecka? W końcu dzisiaj jest ku temu dobry powód, dzieci na pewno ucieszy taki lekki, kolorowy tort!

*Uwaga – jak widać na zdjęciach zrobiłam tort z dwóch blatów biszkoptowych. W moim odczuciu jednak lepiej wypada wersja, w której przekroicie biszkopt na 3 blaty. Wtedy ciasto nie zdominuje kremowej masy, a idealnie ją dopełni.
Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki  pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Masa śmietankowo-truskawkowa
  • 300 + 100 g truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Galaretka:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 100 g truskawek
  • Nasączenie:
  • 1/2 soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki wody
  • ewentualnie: 2 łyżki alkoholu



Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody. Truskawki umyć i osuszyć, zmiksować (300 g) na mus. Podgrzać go w garnku, gdy zacznie wrzeć, wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać, zestawić z ognia i zostawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Do piany dodawać po jednym żółtku, zmniejszyć obroty miksera i zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, partiami dodawać do masy jajecznej i mieszać łopatką, delikatnie, by zachować puszystą strukturę ciasta. Masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia  (śr.21 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) i piec przez około 25-30 minut. Całkowicie wystudzić, po czym wyjąć z formy i przekroić na dwa (lub trzy) blaty.

Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić, aż zacznie tężeć. 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder (2 łyżki) i śmietan-fixy. Do ubitej śmietanki dodać wystudzony mus truskawkowy, bardzo delikatnie wymieszać. 

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki nasączenia.

W przypadku, gdy mamy 3 blaty biszkoptowe:
W tortownicy (najlepiej z wysokim rantem) ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć ponczem, ułożyć 1/3 masy i pokrojone truskawki (100 g), przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność. Pozostałą masę cienko rozsmarować na wierzchu i zostawić trochę do przykrycia boków.
Na wierchu tortu ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejącą galaretką (uwaga! zwróćcie uwagę na to, żeby tortownica była szczelna i wystawała ponad przełożony tort, inaczej wszystko Wam wypłynie górą lub bokami).

Gotowy tort wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy galaretka na górze stężeje, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować boki ciasta pozostałą masą.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj