Sezon truskawkowy przywitałam tym ciastem. Ma wszystko to, co kojarzy mi się z typowo letnimi wypiekami – delikatny biszkopt, puszysta i kremowa masa oraz galaretka z kawałkami owoców. Idealny na czerwcowe przyjęcia lub zupełnie bez okazji. A może zrobicie go z okazji Dnia Dziecka? W końcu dzisiaj jest ku temu dobry powód, dzieci na pewno ucieszy taki lekki, kolorowy tort!
*Uwaga – jak widać na zdjęciach zrobiłam tort z dwóch blatów biszkoptowych. W moim odczuciu jednak lepiej wypada wersja, w której przekroicie biszkopt na 3 blaty. Wtedy ciasto nie zdominuje kremowej masy, a idealnie ją dopełni.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Masa śmietankowo-truskawkowa
- 300 + 100 g truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki cukru pudru
- Galaretka:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 100 g truskawek
- Nasączenie:
- 1/2 soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki wody
- ewentualnie: 2 łyżki alkoholu
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody. Truskawki umyć i osuszyć, zmiksować (300 g) na mus. Podgrzać go w garnku, gdy zacznie wrzeć, wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać, zestawić z ognia i zostawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Do piany dodawać po jednym żółtku, zmniejszyć obroty miksera i zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, partiami dodawać do masy jajecznej i mieszać łopatką, delikatnie, by zachować puszystą strukturę ciasta. Masę wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (śr.21 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) i piec przez około 25-30 minut. Całkowicie wystudzić, po czym wyjąć z formy i przekroić na dwa (lub trzy) blaty.
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić, aż zacznie tężeć.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodając cukier puder (2 łyżki) i śmietan-fixy. Do ubitej śmietanki dodać wystudzony mus truskawkowy, bardzo delikatnie wymieszać.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki nasączenia.
W przypadku, gdy mamy 3 blaty biszkoptowe:
W tortownicy (najlepiej z wysokim rantem) ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć ponczem, ułożyć 1/3 masy i pokrojone truskawki (100 g), przykryć kolejnym blatem i powtórzyć czynność. Pozostałą masę cienko rozsmarować na wierzchu i zostawić trochę do przykrycia boków.
Na wierchu tortu ułożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać tężejącą galaretką (uwaga! zwróćcie uwagę na to, żeby tortownica była szczelna i wystawała ponad przełożony tort, inaczej wszystko Wam wypłynie górą lub bokami).
Gotowy tort wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy galaretka na górze stężeje, zdjąć obręcz tortownicy i udekorować boki ciasta pozostałą masą.
Brak komentarzy