Babki/ Ciasta

Babka pomarańczowa

Długi weekend dobiegł końca, czas wracać do obowiązków! Jednak spędziłam go całkiem przyjemnie, dzieląc czas pomiędzy naukę, leniuchowanie i przyjemności. Do jednej z nich z pewnością należy czas spędzony w kuchni, który zajął całkiem niezłą część mojego wolnego czasu. Powstało dużo nowych potraw, także będzie co publikować 😉

Dziś startuje także Tydzień Wypieków w Lidlu. Podjęłam niedawno współpracę z tym sklepem, czego efektem była wspaniała paczka wypełniona bardzo przydatnymi dodatkami do wypieków. Na co warto zwrócić uwagę wybierając się w tym tygodniu do Lidla po artykuły do pieczenia? Przede wszystkim: słodkie dekoracje! Kolorowe posypki, czekoladowe polewy, kandyzowane wiśnie, marcepan, płatki i kropelki czekoladowe…Oprócz tego warto uzupełnić zapasy o laski wanilii, które są w świetnej cenie, oraz mielone orzechy i migdały. To wszystko na pewno przyda się do przygotowania świątecznych (i nie tylko) pyszności 🙂 
A pełną ofertę Gwiazdkowej Cukierni Lidla możecie zobaczyć tutaj.
Wykorzystując wspaniałości, które dostałam, upiekłam babkę pomarańczową. Oblana polewą i udekorowana perełkami pięknie prezentowała się na naszym stole. A do tego – jest naprawdę pyszna! I mówię to z pełną odpowiedzialnością, nie każda babka mi smakuje. Ta jest z pewnością warta wypróbowania. Polecam!

źródło: kotlet.tv

Składniki:
250 g mąki
190 g cukru
200 g masła lub margaryny
4 jajka
ew. skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cukru z wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo: lukier lub polewa czekoladowa
Masło (lub margarynę) roztopić, odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą pianę. Dodać roztopione i ostudzone masło i sok pomarańczowy. Stopniowo wsypywać mąkę, miksując na małych obrotach miksera. Wyłączyć mikser, dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta łopatką. 
Formę do pieczenia z kominkiem (użyłam takiej o śr. 26cm) wysmarować masłem i wysypać mąką (chyba, że używamy formy silikonowej – wtedy nie trzeba jej natłuszczać). Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudzić babkę w formie, po czym przełożyć na talerz i udekorować. 
Smacznego!
niestety, zdjęcie pokrojonej babki mogłam zrobić dopiero po jakimś czasie. Wybaczcie jakość, ale wstawiam je, aby niedowiarki nie zarzuciły mi, że babka wyszła zakalcowata 😉

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj