Pyszny, kremowy sernik na bazie serka mascarpone. Z nutką cytryny w środku, z polewą lemon curd na wierzchu. Uwielbiam takie smaki. Nie jest to sernik lekki i puszysty – przeciwnie, należy raczej do tych mazistych, które brudzą talerzyk podczas jedzenia 😉 Jednak mnie to zupełnie nie przeszkadzało. A Wy lubicie taką konsystencję?
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Składniki:
250 g serka mascarpone
600 g twarogu, najlepiej 3-krotnie zmielonego
skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część)
1 szklanka drobnego cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
Na wierzch: 1 szklanka lemon curd:
100 g cukru
100 g masła (bardzo zimnego)
Cytryny sparzyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach (tylko żółtą, zewnętrzną jej część, biała część jest gorzka). Wycisnąć sok i przelać przez sitko.
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać sok z cytryny, skórkę i cukier, wymieszać.
Miskę zawiesić na garnuszku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać masę drewnianą łyżką. Gdy masa zacznie się ocieplać, zacząć dodawać po łyżce zimne masło. Cały czas mieszając dodawać kolejne łyżki masła, jak tylko poprzednie dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut. Mieszać dale,j aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 – 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
W naczyniu umieścić serek mascarpone, ser śmietankowy i skórkę z cytryny, miksować przez około 3 – 5 minut na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać cukier i miksować przez kolejne 3 minuty, aż cukier całkowicie połączy się z masą. Kolejno wbijać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku (do czasu aż połączą się z masą). Na koniec zmiksować z ekstraktem z wanilii i ziarenkami waniliowymi.
Masę przelać do przygotowanej formy (tortownica o średnicy 21cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pod kratkę, na której piecze się sernik wstawić blaszkę do pieczenia wypełnioną wodą. Piec przez 60 minut, aż masa będzie zastygnięta.
Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyjąć sernik i całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz formy. Sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc. Na wierzchu polać warstwą lemon curd, po 10 minutach można go pokroić.
Brak komentarzy