Bez kategorii

Czekoladowy serniczek jaglany z masłem orzechowym

W przedostatnim numerze magazynu Women’s Health, który notabene bardzo lubię czytać, pojawił się pewien artykuł. Wymienionych było w nim 100 najlepszych dla zdrowia i urody produktów. Pod zestawieniem najbardziej pełnowartościowych towarów zawierających białko, jako numer 16 pojawiło się masło orzechowe. Super! – ucieszyłam się jak dziecko. Po czym przeczytałam: “Masło orzechowe. Po prostu pychota bez wyrzutów sumienia. Ale tylko 1 łyżeczka, i to nie codziennie.”
Uznajmy, że druga część tego zdania nie istnieje… 🙂

W zestawieniu pojawiła się też kasza jaglana, wymieniona jako produkt bogaty w żelazo, oraz kakao, jako niezastąpione źródło magnezu. Dorzuciłam jeszcze trochę twarogu.. i pełnowartościowe śniadanie gotowe 🙂

Składniki:
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 łyżeczka kakao
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
50g sera twarogowego
2 łyżki mleka lub jogurtu
+ garść ulubionej granoli (u mnie taka) i masło orzechowe na wierzch

Ugotowaną kaszę zmiksować z kakaem, masłem orzechowym, cukrem, twarogiem i mlekiem/jogurtem. Nałożyć do pucharka do połowy, posypać granolą i przykryć pozostałą częścią masy jaglanej. Na wierzch dać masło orzechowe i granolę. Zajadać, delektując się pyysznym smakiem 🙂

Brak komentarzy

Skomentuj