Po czym najłatwiej poznać jesień? Kiedy śliwki, jabłka i gruszki wypierają ze straganów maliny, wiśnie i jagody, to ewidentny znak, że tegoroczne lato mamy już za sobą. Myślę sobie, że matka natura bardzo dobrze rozplanowała sezonowość warzyw i owoców – w każdym miesiącu znajdzie się coś, co mogę dopisać do mojej listy ulubionych produktów. Nie ma sensu tęsknić za zapachem świeżych truskawek, skoro kuchnię wypełnia aromat jabłek i cynamonu. Cieszę się i korzystam z tego, co najlepsze wczesną jesienią.
źródło: cooks.com
Składniki:
Ciasto:
3 banany
1 szkl. cukru
4 łyżki roztopionego, zimnego masła
1 i 1/2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Posypka:
1/4 szkl. cukru brązowego
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.
Banany rozgnieść, zmiksować z cukrem, jajkiem i masłem. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, sodę i cynamon, dodać do masy bananowej i wymieszać. Wsypać jabłka, wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cynamonową posypką i piec przez 50-55 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy