Czerwcowe poranki spędzam w towarzystwie truskawek. Codziennie towarzyszy mi ich czerwień i wcale nie mam jej już dość. Dziś zjadam miseczkę z różowym kremem, czuję lato, wakacje i bardzo się z tego cieszę.
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 małe jabłko
- garść truskawek
- 1 łyżeczka syropu z agawy (lub cukru)
- ok. 1/2 szkl. mleka
- jogurt naturalny
Suchą kaszę wsypać do rondelka, podprażyć, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat. Przepłukać ją wodą na sicie, po czym z powrotem włożyć do rondla i zalać 1/2 szkl. mleka. Dodać syrop z agawy i pokrojone w kostkę jabłko. Gotować, aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby dolać odrobinę mleka. Pod koniec gotowania dodać pokrojone truskawki, aby nieco zmiękły. Zestawić z ognia, zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. Podawać na zimno lub na ciepło, z dodatkiem jogurtu naturalnego i truskawek.
Smacznego!
Brak komentarzy