Lubię mieć wolne piątki. Wolny czas na to, by niespiesznie przygotować coś dobrego.
3 szkl. bulionu lub wody
2 łyżki oliwy z oliwek
odrobina curry, szczypta chilli, sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Lekko skropić oliwą, wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie przełożyć ją do plastikowej reklamówki i pozostawić na kilka minut.
W czasie, gdy papryka jest w piekarniku, obrać marchewki i pokroić je w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek, imbir, sól i pieprz. Wrzucić marchewkę. Podsmażyć razem przez kilka minut, po czym dodać bulion lub wodę, przykryć garnek i gotować na małym ogniu, aż marchew będzie miękka (ok. 15-20 minut).
Paprykę odpakować, usunąć skórkę (powinna bez problemu odchodzić). Pokrojoną paprykę wrzucić do zupy, dodać chilii i curry, zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z kleksem gęstej śmietany i grzankami lub pieczywem. Smacznego!
Brak komentarzy