Są pyszne! Puszyste, wilgotne od ananasa i naprawdę proste. Zostawiam przepis i lecę do lekarza, a potem na próbę poloneza do szkoły. Mam nadzieję, że cały układ wypali 🙂
źródło
Składniki na 14 muffinek:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
1 duże jajko
100 ml maślanki (użyłam mleka)
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami (ja tym razem wyłożyłam papierem do pieczenia, który przycięłam na kształt kwadratów). Nałożyć do nich ciasto. Jeśli mamy, posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara.
Piec w 190ºC przez około 25 minut (u mnie bardzo szybko zbrązowiały i musiałam je wyjąć nieco wcześniej). Wystudzić. Ew. udekorować cukrem pudrem
Smacznego 🙂
Brak komentarzy