Bez kategorii

Czekoladowo-orzechowy krem z awokado

Naszła mnie ostatnio ochota na czekoladowe smarowidło do chleba. Kiedy napotkałam w sklepie na ładne, dojrzałe awokado, od razu wiedziałam, jak je spożytkuję. To wszystko dzięki temu przepisowi, który utknął mi w pamięci i prosił się o wypróbowanie 🙂 Nie żałuję, Awokadella (ładny neologizm?) z orzechową nutą bardzo mi smakuje! A do tego jest zdrowa i dietetyczna – a przynajmniej bardziej, niż standardowe kremy ze sklepów… 🙂


Składniki na jeden słoiczek:
1 duży banan
1 dojrzałe awokado
2 łyżki kakao
3 łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
2 łyżki miodu

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ. Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem (u mnie nie taki gładki, bo zamiast blendera użyłam.. tłuczka do ziemniaków :D). Przełożyć do słoiczka. Wyjadać łyżeczką lub smarować nim kanapki.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj