Ciasta z jabłkami/ Desery

Szarlotka z bułki i jabłek

Nie spodziewałam się, że zwykły kalendarz – zdzierak może dostarczyć naprawdę ciekawych inspiracji kulinarnych. A jednak, z zaplątanej karteczki spoglądał na mnie przepis, który okazał się bardzo smacznym deserem.
Szarlotka z bułki paryskiej lub chałki – pomysł dosyć prozaiczny, a jaki pyszny! Niektórzy pewnie znają podobną wersję jako pudding chlebowy. I chociaż nie jest to „ciasto”, które podałabym gościom na wystawne przyjęcie, smakuje wyśmienicie! W sam raz na takie osobiste comfort food 🙂 Ostrzegam – bardzo wciąga, szczególnie jeszcze gorąca z dodatkiem bitej śmietany!


Składniki:
2 długie bułki paryskie (lub chałki)*
1,5 kg jabłek (użyłam musu jabłkowego własnej produkcji)
10 dag cukru
500 ml mleka
2 żółtka
pół torebki budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka masła do wysmarowania formy
cukier puder, cynamon, bita śmietana do podania

*zamiast chałki czy bułki paryskiej można użyć także chleba, np. tostowego. Próbowałam też wersji z chlebem słonecznikowym, który był niesamowicie chrupiący po zapieczeniu 🙂

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cukrem i cynamonem (według uznania). Mleko roztrzepać z żółtkami i proszkiem budyniowym oraz 1 łyżką cukru. Zanurzać w nim pokrojone na kromki bułki. Kromki układać w jednej warstwie w wysmarowanej masłem blaszce. Na to wyłożyć warstwę startych jabłek, potem znowu ułożyć umoczone w mleku kromki i jabłka. Ostatnią warstwę mają stanowić bułki. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Podawać jeszcze ciepłe, z dodatkiem bitej śmietany lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!





PS. Ze względu na pogodę za oknem i ilość wpadającego do kuchni światła, zmuszona byłam zrobić zdjęcia zaraz po wyjęciu szarlotki z piekarnika. Jednak zdecydowanie lepiej prezentuje się ona (i o wiele łatwiej kroi) po jakimś czasie, kiedy trochę ostygnie 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj