Ciasta/ Ciasta marchewkowe/ Desery

Ciasto marchewkowe. Najlepsze (i największe!)

Po ostatnich rogalikach marchewkowych, nabrałam ochotę na więcej… marchewki. Tak powstało ciasto marchewkowe.

Dlaczego? Otóż wypieki z tym cudownie pomarańczowym warzywem są pyszne i dodatkowo przywodzą mi na myśl słoneczne dni. Czy to ten karoten? Być może 😉 W każdym razie ciasto marchewkowe, jakie upiekłam wczoraj, podbiło moje (i nie tylko) serce od pierwszego wejrzenia, a potem pogłębiło tę miłość od pierwszego kęsa. Jest PRZEPYSZNE. Puszyste, lekko wilgotne, fajnie uzupełnione przez garść posiekanych orzechów. Początkowo miałam w planach przełożenie go kremowym serkiem, ale kiedy zobaczyłam, jak wyrosło, zrezygnowałam. Wystarczyła odrobina cukru pudru, by w całości zwieńczyć to ciasto 🙂

 

źródło, z moimi zmianami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże marchewki
  • 1 szkl. oleju (u mnie niepełna)
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 pasek gorzkiej czekolady – pominęłam
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

Składniki powinny mieć temp. pokojową (należy wyjąć wcześniej jajka z lodówki)

Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli wymieszać w misce. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Mikserem utrzeć jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Na końcu powoli wlewać olej i wymieszać. Dodać startą marchewkę oraz dodatki: posiekaną czekoladę lub orzechy. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.

Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem.

 

MOJE UWAGI:
Na efekt końcowy tego ciasta ma wpływ kilka czynników:
– ważne, aby jajka miały temp. pokojową.
– marchewka – im słodsza, tym lepiej. Jeśli Wasza odmiana ma wyjątkowo dużo soku, po starciu marchewki odciśnijcie go lekko i wypijcie 🙂
– jajka z cukrem MUSZĄ być utarte na puszystą i jasną masę. Natomiast po dodaniu oleju (oczywiście stopniowym), nie wskazane jest długie miksowanie ciasta – zróbcie to tylko do połączenia się składników.
– w moim przypadku wpływ na wysokość ciasta ma także rodzaj użytej formy. Od kiedy używam takiej z nieprzywierającą powłoką, ciasta rosną w niej jak szalone 😉

 

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Emilia Krak
    14 listopada 2018 at 13:58

    Uwielbiam ciasto marchewkowe i z tego powodu na 100% przetestuje ten przepis Pani Aneto 🙂 Szkoda że dopiero dziś trafiłam na Pani blog, ale lepiej późno niż wcale 😉

    • Reply
      Planeta Smaku
      15 listopada 2018 at 07:36

      Bardzo mi miło! Zachęcam do wypróbowania przepisów 🙂

  • Reply
    Monika
    19 grudnia 2018 at 10:10

    A ja właśnie wkładam blaszkę do piekarnika i czekamy ???

  • Reply
    wiola
    22 grudnia 2018 at 19:35

    ja tez wlasnie wlozylam blaszke i czekam….

  • Reply
    ka
    23 grudnia 2018 at 08:59

    upieklem, przestudzilem przez noc i mam pytanie – jak dotykam gore ciasta czuje ze jest bardzo wilgotne. tak mialo byc?

    i nastepne pytanie – “natomiast po dodaniu oleju (oczywiście stopniowym), nie wskazane jest długie miksowanie ciasta – zróbcie to tylko do połączenia się składników”. co ma to na celu albo czemu zapobiegnie?;)

    • Reply
      Planeta Smaku
      23 grudnia 2018 at 09:53

      Zbyt długie miksowanie ciasta spowoduje, że będzie ono mocno napowietrzone – czyli szybko urośnie i…szybko opadnie. To jest też prosta droga do zakalca.
      Ciasto po upieczeniu nie powinno być bardzo wilgotne. Niestety nie znam szczegółów, być może ciasto powinno spędzić chwilę dłużej w piekarniku. Czasem jednak wilgotne ciasto nie oznacza, że w środku jest zakalec, mam nadzieję, że tak będzie w tym przypadku 🙂

    Skomentuj