Ciasta/ Ciasta marchewkowe/ Desery

Ciasto marchewkowe. Najlepsze (i największe!)

Po ostatnich rogalikach marchewkowych, nabrałam ochotę na więcej… marchewki. Tak powstało ciasto marchewkowe.

Dlaczego? Otóż wypieki z tym cudownie pomarańczowym warzywem są pyszne i dodatkowo przywodzą mi na myśl słoneczne dni. Czy to ten karoten? Być może 😉 W każdym razie ciasto marchewkowe, jakie upiekłam wczoraj, podbiło moje (i nie tylko) serce od pierwszego wejrzenia, a potem pogłębiło tę miłość od pierwszego kęsa. Jest PRZEPYSZNE. Puszyste, lekko wilgotne, fajnie uzupełnione przez garść posiekanych orzechów. Początkowo miałam w planach przełożenie go kremowym serkiem, ale kiedy zobaczyłam, jak wyrosło, zrezygnowałam. Wystarczyła odrobina cukru pudru, by w całości zwieńczyć to ciasto 🙂

 

źródło, z moimi zmianami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże marchewki
  • 1 szkl. oleju (u mnie niepełna)
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 pasek gorzkiej czekolady – pominęłam
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania

Składniki powinny mieć temp. pokojową (należy wyjąć wcześniej jajka z lodówki)

Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli wymieszać w misce. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Mikserem utrzeć jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Na końcu powoli wlewać olej i wymieszać. Dodać startą marchewkę oraz dodatki: posiekaną czekoladę lub orzechy. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.

Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem.

 

MOJE UWAGI:
Na efekt końcowy tego ciasta ma wpływ kilka czynników:
– ważne, aby jajka miały temp. pokojową.
– marchewka – im słodsza, tym lepiej. Jeśli Wasza odmiana ma wyjątkowo dużo soku, po starciu marchewki odciśnijcie go lekko i wypijcie 🙂
– jajka z cukrem MUSZĄ być utarte na puszystą i jasną masę. Natomiast po dodaniu oleju (oczywiście stopniowym), nie wskazane jest długie miksowanie ciasta – zróbcie to tylko do połączenia się składników.
– w moim przypadku wpływ na wysokość ciasta ma także rodzaj użytej formy. Od kiedy używam takiej z nieprzywierającą powłoką, ciasta rosną w niej jak szalone 😉

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj