Ciastka/ Desery/ Inne słodkości/ Pierniki

Piernikowe kanapki lodowe

Podobno jedzenie lodów zimą jest zdrowsze, niż latem (ze względu na mniejszą różnicę temperatur). Idąc tym tropem, powinniśmy chyba zamienić kolejność i latem jeść pierniczki ;). A gdyby tak połączyć te dwie rzeczy w jeden deser? Fabryka Cukiernicza Kopernik i jej kultowe już pierniki Katarzynki zainspirowały mnie to stworzenia piernikowych kanapek lodowych. Dwa ciastka przełożone lodami z dodatkiem pokruszonych pierniczków i powideł śliwkowych, oblane czekoladą i posypane orzeszkami to dla mnie deser idealnie akcentujący przenikanie się pór roku. Bo pierniczki są ponadczasowe 🙂

Przepis ten bierze udział w konkursie „Przepis na Kopernika„. Trzymajcie kciuki 🙂

Składniki na 4 kanapki lodowe:

  • 2 opakowania pierników Katarzynki
  • 1 l lodów waniliowych
  • 3 łyżki domowych powideł śliwkowych lub konfitury figowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g orzechów laskowych

Lody przełożyć do dużej miski. Zmiksować, by były puszyste. Dodać 2 pokruszone pierniczki i cynamon, wmieszać do lodów. Na koniec dodać powidła lub konfiturę i wymieszać łyżką, tworząc esy-floresy. Lody przełożyć do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i rozsmarować na warstwę o grubości ok. 2 cm. Wyrównać wierzch łyżką i ponownie wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
Używając pierniczka jako wzór, wykroić ze zmrożonych lodów 4 prostokąty o wymiarach ciastek. Działając sprawnie, ułożyć każdy lód na ciastku i przykryć kolejnym ciastkiem (tak, jakbyśmy robili kanapkę).  Lodowe kanapki ułożyć obok siebie na tacce i wstawić do zamrażarki na około godzinę.
W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Orzechy drobno posiekać lub krótko zmielić w malakserze. Zamrożone kanapki polać czekoladą i obsypać orzechami. Podawać od razu lub przechowywać w zamrażarce do czasu podania.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj