Podobno jedzenie lodów zimą jest zdrowsze, niż latem (ze względu na mniejszą różnicę temperatur). Idąc tym tropem, powinniśmy chyba zamienić kolejność i latem jeść pierniczki ;). A gdyby tak połączyć te dwie rzeczy w jeden deser? Fabryka Cukiernicza Kopernik i jej kultowe już pierniki Katarzynki zainspirowały mnie to stworzenia piernikowych kanapek lodowych. Dwa ciastka przełożone lodami z dodatkiem pokruszonych pierniczków i powideł śliwkowych, oblane czekoladą i posypane orzeszkami to dla mnie deser idealnie akcentujący przenikanie się pór roku. Bo pierniczki są ponadczasowe 🙂
Piernikowe kanapki lodowe
Składniki na 4 kanapki lodowe:
- 2 opakowania pierników Katarzynki
- 1 l lodów waniliowych
- 3 łyżki domowych powideł śliwkowych lub konfitury figowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g orzechów laskowych
Lody przełożyć do dużej miski. Zmiksować, by były puszyste. Dodać 2 pokruszone pierniczki i cynamon, wmieszać do lodów. Na koniec dodać powidła lub konfiturę i wymieszać łyżką, tworząc esy-floresy. Lody przełożyć do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i rozsmarować na warstwę o grubości ok. 2 cm. Wyrównać wierzch łyżką i ponownie wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
Używając pierniczka jako wzór, wykroić ze zmrożonych lodów 4 prostokąty o wymiarach ciastek. Działając sprawnie, ułożyć każdy lód na ciastku i przykryć kolejnym ciastkiem (tak, jakbyśmy robili kanapkę). Lodowe kanapki ułożyć obok siebie na tacce i wstawić do zamrażarki na około godzinę.
W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Orzechy drobno posiekać lub krótko zmielić w malakserze. Zamrożone kanapki polać czekoladą i obsypać orzechami. Podawać od razu lub przechowywać w zamrażarce do czasu podania.
Brak komentarzy