Chociaż jestem pewna, że słodkości w te Święta Wam nie brakuje, przedstawiam przepis na makowiec – z kruchym spodem, duuużą ilością maku i pianką. Zwykle przygotowywałam struclę makową na cieście drożdżowym, jednak nauczona doświadczeniem z lat poprzednich postanowiłam upiec kruchą wersję tego ciasta, ze względu na to, że dłużej zachowuje ono świeżość i nie wysycha tak, jak drożdżowe. Polecam fanom maku – nie będziecie zawiedzeni! Miłego świętowania 🙂
inspiracja: Bajkorada
Składniki:
Ciasto:
250 g masła lub margaryny
5 żółtek
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki krupczatki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
Piana:
5 białek
szczypta soli
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z masła, żółtek, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, zawinąć w foli i schłodzić w zamrażalniku.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na blaszkę (moja miała wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Następnie wyłożyć masę makową. Na mak zetrzeć kolejną część ciasta, wyłożyć pianę i zetrzeć trzecią część ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach.Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na blaszkę (moja miała wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Następnie wyłożyć masę makową. Na mak zetrzeć kolejną część ciasta, wyłożyć pianę i zetrzeć trzecią część ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach.Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy