Czas wykorzystać cukiniowy sezon! Topniejące ceny tego warzywa sprawiają, że codziennie sięgam po nie zarówno w wersji wytrawnej, jak i… słodkiej. Cukinia bowiem ma właściwości bycia zupełnie neutralną smakowo, co można wykorzystać jako jej zaletę, doprawiając ją wedle uznania. W słodkich wypiekach jest całkowicie niewyczuwalna, ale dodaje ciastom cudownej wilgotności i pulchności. Czekoladowy chlebek cukiniowo-bananowy jest bardzo prosty do zrobienia i idealnie sprawdzi się na deser, który można łatwo przetransportować, np. na piknik. W smaku podobny do murzynka, jednak nieco od niego zdrowszy 🙂 Polecam!
inspiracja: Fork vs Spoon
Składniki:
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru białego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 2 szklanki startej cukinii (ok.1,5 cukinii w całości)
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Cukinie umyć i dokładnie osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Bardzo dokładnie odcisnąć nadmiar wody, zawijając cukinię w gazę i wyciskając. Odmierzyć 2 szklanki cukinii.
W misce wymieszać ze sobą suche składniki: cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao, cynamon. W osobnym naczyniu przygotować puree z bananów, rozgniatając je widelcem na papkę. Wymieszać z jogurtem, jajkami i olejem oraz startą cukinią. Połączyć zawartość obu misek, mieszając łopatką do momentu wymieszania się składników. Ewentualnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Przygotowane ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piec w 170 stopniach przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy