Ciasta/ Ciasta czekoladowe

Czekoladowy chlebek cukiniowo-bananowy

Czas wykorzystać cukiniowy sezon! Topniejące ceny tego warzywa sprawiają, że codziennie sięgam po nie zarówno w wersji wytrawnej, jak i… słodkiej. Cukinia bowiem ma właściwości bycia zupełnie neutralną smakowo, co można wykorzystać jako jej zaletę, doprawiając ją wedle uznania. W słodkich wypiekach jest całkowicie niewyczuwalna, ale dodaje ciastom cudownej wilgotności i pulchności. Czekoladowy chlebek cukiniowo-bananowy jest bardzo prosty do zrobienia i idealnie sprawdzi się na deser, który można łatwo przetransportować, np. na piknik. W smaku podobny do murzynka, jednak nieco od niego zdrowszy 🙂 Polecam!

inspiracja: Fork vs Spoon

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki startej cukinii (ok.1,5 cukinii w całości)
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Cukinie umyć i dokładnie osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Bardzo dokładnie odcisnąć nadmiar wody, zawijając cukinię w gazę i wyciskając. Odmierzyć 2 szklanki cukinii.
W misce wymieszać ze sobą suche składniki: cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao, cynamon. W osobnym naczyniu przygotować puree z bananów, rozgniatając je widelcem na papkę. Wymieszać z jogurtem, jajkami i olejem oraz startą cukinią. Połączyć zawartość obu misek, mieszając łopatką do momentu wymieszania się składników. Ewentualnie dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. 
Przygotowane ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piec w 170 stopniach przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i podawać.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj