Nie ma dla mnie sierpnia bez ciasta ze śliwkami! Najbardziej lubię kruche, które prezentowałam już na blogu w kilku wersjach: z budyniem, z pianką i dżemem... Dzisiaj pora na dwukolorowe ciasto kruche. Biało-czarne, z delikatną budyniową pianką. Idealne połączenie smaków!
- Ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- Pianka:
- 4 białka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- Ponadto:
- 1/2 kg śliwek
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko na stolnicy lub w malakserze. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść ponownie. Obie części zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jasną część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Pokroić na ćwiartki.
Na podpieczony spód ciasta ułożyć śliwki (jedna przy drugiej)i, wyłożyć ubitą piankę. Na wierzch zetrzeć kakaowe, zamrożone ciasto.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy