Ciasta/ Ciasta z jabłkami

Odwrócony jabłecznik z papierówkami i toffi

Papierówki to smak moich wakacji. Delikatne, kruche, lekko kwaśne. Jako mała dziewczynka pochłaniałam je latem w niezliczonych ilościach, mając to szczęście, że kilkanaście jabłoni znajdowało się  w ogrodzie dziadków. Po zaspokojeniu pierwszego głodu i pierwszych sygnałach przejedzenia papierówkami, zamykałam je wraz z mamą w słoiczkach na zimę. I robię to do dzisiaj, bo uwielbiam wyciągnąć jabłkowe powidła poza sezonem i zrobić z nich szarlotkę.

Dziś korzystam ze świeżych jabłek. Połączyłam je ze słodką masą krówkową i bardzo delikatnym, biszkoptowym ciastem. Prostota, ale w pysznym wydaniu!

Składniki:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 kg papierówek
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek masy krówkowej
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w garnku o nieprzywierającej powłoce, dodać masło i cynamon, wymieszać. Podprażyć na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wymieszać z masą krówkową i odstawić.
Jajka umieścić w misie miksera z cukrem i cukrem waniliowym, ubijać na wysokich obrotach przez około 7 minut, aż piana będzie jasna i bardzo puszysta. Cienką strużką dodawać olej, miksując. Wyłączyć mikser i dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, etapami, delikatnie mieszając ciasto łopatką.
Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem. Na dno wyłożyć jabłka, na to wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do ostudzenia w formie, po czym odpiąć obręcz tortownicy i przyłożyć do góry ciasta talerz. Odwrócić do góry nogami, tak, by jabłka znalazły się na wierzchu, po czym zdjąć delikatnie papier do pieczenia. Kroić po przestudzeniu.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj