Babki/ Ciasta

Babka kukurydziana

To był najlepszy weekend od dawna. Mój organizm domagał się chwili odpoczynku, a ucieczka do lasu wspaniale mi pomogła w zrelaksowaniu się i oderwaniu od schematycznej rzeczywistości. Tak niewiele potrzeba do pełnego uczucia szczęścia! Uśmiech? Mogę się uśmiechać, bo mam powody. I wierzę, że już zawsze będę je miała.

W mojej kuchni króluje ostatnio prostota, chociaż wcale nie tęsknie za wymyślnymi daniami. Eksperymentuję, owszem, ale przy nowych składnikach staram się raczej nie wydziwiać, by uniknąć porażki już w pierwszym podejściu. Tak było z mąką kukurydzianą – wiedziałam, że na kulinarny debiut z jej udziałem muszę spróbować jakiegoś ciasta. Poszukałam, poczytałam, zainspirowałam się. Babka upieczona w mojej silikonowej formie okazała się dobrym wyborem. Zwykła-niezwykła. Najlepsza ze szklanką mleka.

źródło: Technicolor Kitchen

Składniki:
140g mąki pszennej
150g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jajka
1 szkl. cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾ szkl. (180ml) oleju
1 szkl. gorącego mleka

W misce przesiać ze sobą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu ubić jajka, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie jasna i puszysta. Cienką strużką wlać olej, miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Stopniowo wsypywać suche składniki, mieszając łyżką. Dodać mleko i wymieszać (nie używać miksera). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę (najlepiej takiej z kominkiem). Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Ja przygotowałam rzadki syrop karmelowy, którym polałam ostudzoną babkę. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj