Jesteście już na etapie planowania świątecznego menu, czy stawiacie na sprawdzone potrawy Jestem ciekawa, jak to u Was wygląda. Ja staram się wypróbowywać nowe przepisy z odpowiednim wyprzedzeniem, żeby móc zadecydować, co będzie królowało na świątecznym stole. Właśnie w tym celu zrobiłam ten serniko-miodownik. Już od dawna miałam ochotę na sernik gotowany, a sąsiedztwo miodowych placków jakoś bardzo mi do niego pasowało.. 🙂 Wyszło wspaniale. To ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie! Najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet kilka dni po przygotowaniu. Tylko pamiętajcie o tym, by nie pójść na łatwiznę – ser do gotowanego sernika musi być zwarty, inaczej całość nie będzie się dobrze kroić.
To jak, może i Wy uwzględnicie to ciasto w świątecznym menu?
Przepis to kompilacja placków miodowych z miodownika, który pojawił się już na blogu, oraz sernika gotowanego według przepisu Tapendy. Polecam!
Składniki na miodowe placki:
- 3,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę z sodą i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka i dodać miód. Połączyć razem z pokrojoną w kostkę margaryną. Zagnieść miękkie ciasto (może się delikatnie kleić, wtedy podsypać odrobiną mąki). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na blachę o wym. 25×30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto wyjąć z formy. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 blaty ciasta.
Składniki na sernik:
- 1 kg sera mielonego (najlepiej zmielić samemu lub użyć gotowego z większą zawartością tłuszczu)
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kostka masła
- 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 1 szklanka mleka
W dużym garnku roztopić masło. Dodać cukier i cukier waniliowy i wymieszać, podgrzewać, aż się rozpuszczą. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka. Ciągle mieszając, dodać je do masła. Lekko podgrzać masę i dodawać stopniowo ser, mieszając rózgą do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mleko z proszkami budyniowymi. Wlać powoli do podgrzanej masy serowej i energicznie mieszać rózgą. Gotować tak długo, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Zdjąć z ognia.
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
Na pierwszym placku miodowym rozsmarować 1/2 masy serowej, przykryć kolejnym plackiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę. Przykryć trzecim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać cukrowymi dekoracjami (opcjonalnie). Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Brak komentarzy