Ciasta/ Serniki

Gotowany sernik miodowy

Jesteście już na etapie planowania świątecznego menu, czy stawiacie na sprawdzone potrawy Jestem ciekawa, jak to u Was wygląda. Ja staram się wypróbowywać nowe przepisy z odpowiednim wyprzedzeniem, żeby móc zadecydować, co będzie królowało na świątecznym stole. Właśnie w tym celu zrobiłam ten serniko-miodownik. Już od dawna miałam ochotę na sernik gotowany, a sąsiedztwo miodowych placków jakoś bardzo mi do niego pasowało.. 🙂 Wyszło wspaniale. To ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie! Najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet kilka dni po przygotowaniu. Tylko pamiętajcie o tym, by nie pójść na łatwiznę – ser do gotowanego sernika musi być zwarty, inaczej całość nie będzie się dobrze kroić.

To jak, może i Wy uwzględnicie to ciasto w świątecznym menu?


Przepis to kompilacja placków miodowych z miodownika, który pojawił się już na blogu, oraz sernika gotowanego według przepisu Tapendy. Polecam!

Składniki na miodowe placki:

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę z sodą i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka i dodać miód. Połączyć razem z pokrojoną w kostkę margaryną. Zagnieść miękkie ciasto (może się delikatnie kleić, wtedy podsypać odrobiną mąki). Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na blachę o wym. 25×30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto wyjąć z formy. W ten sam sposób upiec pozostałe 2 blaty ciasta.

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera mielonego (najlepiej zmielić samemu lub użyć gotowego z większą zawartością tłuszczu)
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1 szklanka mleka

W dużym garnku roztopić masło. Dodać cukier i cukier waniliowy i wymieszać, podgrzewać, aż się rozpuszczą. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka. Ciągle mieszając, dodać je do masła. Lekko podgrzać masę i dodawać stopniowo ser, mieszając rózgą do połączenia się składników.
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mleko z proszkami budyniowymi. Wlać powoli do podgrzanej masy serowej i energicznie mieszać rózgą. Gotować tak długo, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita. Zdjąć z ognia.

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
Obie czekolady połamać i wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki połączą się w lśniącą polewę.

Złożenie ciasta:

Na pierwszym placku miodowym rozsmarować 1/2 masy serowej, przykryć kolejnym plackiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę. Przykryć trzecim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać cukrowymi dekoracjami (opcjonalnie). Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj