Nadszedł ten czas, kiedy wracając do domu ze spaceru, myślimy tylko o tym, jak szybko się rozgrzać. Gorąca herbata, lampka wina, kakao – to wszystko już było, prawda? A co, jeśliby tak zrobić sobie prawdziwą, gęstą, gorącą czekoladę, z aromatycznym dodatkiem pomarańczy i puszystą czapą bitej śmietany? Zrobiło się zimowo już od samego opisu! Ale to właśnie ten czas, kiedy takie czekoladowe rozgrzanie jest najlepszym pomysłem na świecie.
- 70 g gorzkiej czekolady
- 4 kostki mlecznej czekolady
- 350 ml mleka
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
- 1 pomarańcza
- 150 ml śmietany kremówki
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Pomarańczę dokładnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Osuszyć, zetrzeć na drobnych oczkach skórkę (tylko pomarańczową część!). Z połowy pomarańczy wycisnąć sok.
W garnku z grubym dnem umieścić obie czekolady połamane na kawałki, skórkę i sok z pomarańczy oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę przelać do szklanek, dodać likier pomarańczowy, przykryć ubitą śmietaną i posypać skórką pomarańczową. Podawać od razu.
Brak komentarzy