Letni sezon staram się wykorzystać w kuchni maksymalnie. To najwyższy czas na to, by wciąż rozkoszować się deserami z lodówki, które przyjemnie smakują zwłaszcza wtedy, kiedy za oknem wciąż słońce świeci całkiem mocno. Dziś przedstawiam Wam warstwowy deser w szklankach – mini serniczki bez dodatku cukru, za to z pysznym musem brzoskwiniowo-bananowym. Na wierzchu kolejne owoce lata – dojrzałe, dorodne jeżyny, które świetnie komponują się z całością. Prosto, pysznie i wciąż w wakacyjnym klimacie.
Składniki (3 porcje):
- 50 g ciastek pełnoziarnistych (lub owsianych)
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3/4 szklanki daktyli
- 1 banan (dojrzały)
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżeczka nasion chia
- opcjonalnie: 2 łyżeczki miodu
- jeżyny i mięta do dekoracji
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na ok. 30 minut.
Ciastka zmielić na drobny proszek. Wsypać po 1,5 łyżki na dno każdej ze szklanek.
Twaróg, jogurt, olej kokosowy i namoczone (i odsączone z wody) daktyle zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą, gładką masę (uwaga: jeśli posiadacie blender o małej mocy, warto wcześniej zmielić twaróg). Spróbować masy, ewentualnie dosłodzić miodem. Rozdzielić równo na dwie części i każdą wylać na ciasteczkowy spód.
Banana obrać i pokroić, brzoskwinię umyć, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Zblendować owoce na gładki mus. Dodać nasiona chia, wymieszać i odstawić na chwilę.
Na masę serową wyłożyć pozostałe zmielone ciasteczka i wylać na nie mus owocowy. Udekorować jeżynami i listkiem mięty. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy