Ciasta/ Ciasta z owocami/ Desery/ Zdrowe wypieki

Chlebek daktylowo-bananowy z czekoladą

Co zrobić z bananami w brązowe kropki? Najlepiej wykorzystać je do przyrządzenia pysznego chlebka bananowego! Tym razem upiekłam chlebek bez cukru, słodzony wyłącznie dojrzałymi bananami i daktylami. Dodatek kawy i czekolady sprawia, że nie można mu się oprzeć. To moja propozycja na zdrowszy wypiek. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, jednak przez to całkiem nieźle zaspokaja głód na coś słodkiego 😉 Sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak i na drugie śniadanie. 



Składniki

  • 1 szkl. suszonych daktyli (bez pestek)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta cynamonu
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 20 g suszonych śliwek (lub innych bakalii)

Daktyle zalać szklanką wody. Postawić na małym ogniu i gotować przez chwilę, mieszając, aż daktyle zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zblendować na gładki krem.
W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W osobnym naczyniu banany rozgnieść na papkę (przy pomocy blendera lub widelca), połączyć z jajkami, mlekiem, olejem i kawą. Dodać krem daktylowy i wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać (można zrobić to łyżką). Do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i suszone śliwki. Masę wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 45-50 minut w temp. 180 stopni (patyczek wbity w ciasto musi wyjść suchy).

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj