Desery/ Desery w szklance

Czekoladowe risotto

Czekoladowe risotto to prawdziwe comfort food. Jedzenie, które będzie nas przyjemnie koiło, łagodząc odchodzące powoli w niepamięć beztroskie, wakacyjne dni. Najlepsza na takie ukojenie będzie czekolada. A czekoladowe risotto to już naprawdę pocieszający deser – zupełnie nie dla tych, którzy chcą zjeść coś na szybko. Z tym daniem nie ma tak łatwo – trzeba stać przy garnku i mieszać, pilnując, by ryż się nie przypalił. Ale cierpliwość popłaca. A stanie przy kuchence czasem również działa kojąco.

 

 

Składniki (na dwa pucharki):
  • 1 torebka ryżu jaśminowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • Do dekoracji: wiórki kokosowe, 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej (lub innej ulubionej)

Ryż wysypać z torebki, dokładnie opłukać. Mleko zagotować z cukrami i kakao. Wrzucić ryż i często mieszając, gotować, aż ryż będzie miękki i wchłonie większą część mleka. Dodać czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Dodać śmietankę, wymieszać, aż wszystko się połączy w gładką masę. Risotto przełożyć do pucharków, udekorować wiórkami kokosowymi i marmoladą.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj