Czekoladowe risotto to prawdziwe comfort food. Jedzenie, które będzie nas przyjemnie koiło, łagodząc odchodzące powoli w niepamięć beztroskie, wakacyjne dni. Najlepsza na takie ukojenie będzie czekolada. A czekoladowe risotto to już naprawdę pocieszający deser – zupełnie nie dla tych, którzy chcą zjeść coś na szybko. Z tym daniem nie ma tak łatwo – trzeba stać przy garnku i mieszać, pilnując, by ryż się nie przypalił. Ale cierpliwość popłaca. A stanie przy kuchence czasem również działa kojąco.
- 1 torebka ryżu jaśminowego
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- Do dekoracji: wiórki kokosowe, 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej (lub innej ulubionej)
Ryż wysypać z torebki, dokładnie opłukać. Mleko zagotować z cukrami i kakao. Wrzucić ryż i często mieszając, gotować, aż ryż będzie miękki i wchłonie większą część mleka. Dodać czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Dodać śmietankę, wymieszać, aż wszystko się połączy w gładką masę. Risotto przełożyć do pucharków, udekorować wiórkami kokosowymi i marmoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy