Ciasta/ Ciasta z owocami/ Desery/ Drożdżowe

Drożdżowe z serem i śliwkami

Zerwałam ostatnią sierpniową kartkę z kalendarza, a z nią ostatnie chwile wakacyjnej beztroski. W tym roku nie ma żartów, to nie przelewki. Dużo tych ostatnich razów czeka mnie właśnie w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Ostatnia klasa. Ostatni dzwonek. Ostatni ważny egzamin… Matura.
Żeby osłodzić sobie ten trochę nostalgiczny czas powrotu do codzienności, upiekłam ciasto. Właśnie takie kojarzy mi się z czasem beztroski. W drodze do szkoły podstawowej kupowałam drożdżowe (za 65gr!) z mnóstwem kruszonki i cukrem pudrem. Nic więc dziwnego, że przywołuje u mnie same radosne wspomnienia.
To upieczone przeze mnie jest najlepsze, najbardziej lekkie i puszyste , jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Nie przesadzam. Zamiast kruszonki – masa serowa i śliwki. Od dawna miałam ochotę na taki podwieczorek. Kiedy więc w najnowszym numerze Claudii zobaczyłam podobny przepis, zainspirowana, udałam się do kuchni. Idealne na osłodzenie moich ostatnich, przedmaturalnych wakacji…

>Ciasto drożdżowe z tego przepisu z małymi zmianami

Składniki:

Zaczyn:

  •  35 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru
Ciasto:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • torebka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 szklanki mąki pszennej
Ponadto:

 

  • śliwki węgierki, u mnie ok. 300 g
  • 400 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać cukier i wymieszać, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
Przygotować masę serową: ser zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto wyłożyć do formy (moja miała wymiary 22x26cm, możecie zrobić w większej, ale wtedy wyjdzie niższe). Wylać na nie masę serową, ułożyć śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok. 20 min.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Włożyć ciasto. Piec przez ok. 50 min, pilnując, by nie spalił się wierzch.
Smacznego 🙂

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj