Bez kategorii

Kruche babeczki z blackberry curd

Baardzo ucieszyłam się, kiedy na blogu Cioccolato Gato zobaczyłam przepis na blackberry curd. Wersję cytrynową chyba każdy zna, ale tej z jeżynami do tej pory nie spotkałam. A żałuję, bo jeżyny na mojej działce bardzo obrodziły w tym roku i przynajmniej dobrze bym je spożytkowała 🙂 

Ale ale – nie ma tego złego. Z ostatnich zerwanych owoców udało mi się wyczarować cały słoik blackberry curd. Sam w sobie jest bardzo dobry, ale wymyśliłam, że z kruchym ciastem i bezą będzie się prezentować jeszcze lepiej. Intuicja nie zawiodła mnie i tym razem. Całość gorąco polecam!


Składniki (na 12 babeczek):

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej, przesianej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżka zimnej wody
  • 1 duże jajko
  • łyżka soku z cytryny


Składniki na ciasto zagnieść szybko rękami lub w malakserze. Uformować kulę, schłodzić przez minimum 30 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkować, wykrawać szklanką koła i wylepić nim dołki wysmarowanej masłem muffinkowej formy. Całość włożyć jeszcze na chwilę do lodówki, aby ciasto stwardniało. Wyjąć, ponakłuwać widelcem. Piec przez ok. 15 minut w 190 stopniach. Upieczone ostudzić.

Blackberry curd:

  • 300 g jeżyn, przetartych na puree
  • 40g cukru (lub do smaku)
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 żółtko
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła


Puree owocowe oraz sok z cytryny wlać do garnka o grubym dnie, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu. Żółtko wymieszać z wodą, śmietanką i mąką ziemniaczaną. Gorące puree wlewać powoli do masy żółtkowej. Całość przelać z powrotem do garnka. Następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy, a potem schładzamy.

Beza:
  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru

Białka ubić, w połowie ubijania wsypywać stopniowo cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna, biała i lśniąca.


Kruche babeczki napełnić kremem jeżynowym (ok.1 łyżka). Pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na babeczki, wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na ok. 15 minut.

Smacznego 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj