Bez kategorii

Chleb pełnoziarnisty

Uwielbiam zapach i smak domowego pieczywa. To nieprawdopodobne, o ile bardziej smakuje taka kanapka z własnoręcznie upieczonym chlebem. Ten chleb jest jednym z najprostszych rozwiązań, jeśli chcemy zabawić się w piekarza 🙂 Na drożdżach, posypany ziarnami i z garstką tych ziarenek także w samym cieście. Bardzo smaczny. Polecam! 


Składniki (1 bochenek):

  • 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie ” 3 zboża” Lubelli)
  • 1 garstka wymieszanych ziaren maku, sezamu, siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • ok. 350 ml wody w temp. pokojowej*
  • 150 ml letniej wody


Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (150 ml) razem ze szczyptą cukru. Mąkę, sól i ziarna wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać łyżką. Stopniowo dolewać pozostałą wodę. Zagnieść ciasto. Pozostawić na ok. 30 minut, przykryte ściereczką.
Podłużną blaszkę posmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, rozciągając je. Odstawić na ok. 45 minut, aż podrośnie.
Pod koniec tego czasu nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb można przed pieczeniem zwilżyć wodą i posypać ziarnami. Piec przez 30 minut, uważając, by nie spalić wierzchu (ja zwykle zmniejszam temperaturę do 200 stopni po pierwszych 15 minutach pieczenia). 
Kroić po ostudzeniu.
Smacznego!


* dolewanie wody przy zagniataniu należy rozpocząć od 250 ml. Ilość wody w przepisie zależy bowiem od użytego rodzaju mąki – niektóre wymagają więcej, niektóre mniej płynu.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj