Bez kategorii

Kruche ze śliwkami i wiśniową pianką

Czasami nie mam ochoty na wymyślane desery… Sięgam wtedy po klasyczne, wielokrotnie sprawdzone przepisy. Takie jak ten. To jedno z tych ciast, które zawsze wychodzą smaczne. Polecam, szczególnie w sezonie śliwkowym 🙂

 Składniki: 
Na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany gęstej

Na piankę:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 1 łyżka syropu wiśniowego (takiego jak np. do herbaty)
  • 0,5 szkl. cukru

Ponadto:

  • ok. 500g śliwek węgierek


Mąki przesiać z proszkiem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka, cukier i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną włożyć na 20 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na dość dużą blachę (ok.20 x 30cm), wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

Śliwki umyć, wypestkować. Przekroić na pół. Układać na cieście otworami do góry.

Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. W połowie ubijania wsypywać cukier wymieszany z proszkiem kisielowym. Dodać łyżkę soku wiśniowego, zmiksować na sztywną pianę. Przykryć nią śliwki.

Zmrożone ciasto wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach bezpośrednio na pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45minut.

Uwaga: idealnie kroi się dopiero po całkowitym ostudzeniu, więc warto zaczekać 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj