Nie spodziewałam się, że początek września będzie tak przyjemny.
Z zapachem domowego chleba nie wygra absolutnie nic.
Przepis znaleziony na blogu Every Cake You Bake, z moimi zmianami
Składniki na 1 bochenek:
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka wrzącej wody
3 szklanki mąki (użyłam mieszanki mąki żytniej, orkiszowej i pszennej)
25 g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki melasy (zastąpiłam miodem)
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić na chwilę, aż zaczną pracować. Dodać do namoczonych i lekko ostudzonych płatków owsianych. Dodać miód lub melasę, sól i stopione masło. Wymieszać.
W dużej misce wymieszać 2,5 szkl. przesianej mąki z owsiano-drożdżową mieszanką. Wyrabiać, dodając pozostałą mąkę (jeżeli ciasto jest bardzo gęste, dodać również trochę ciepłej wody). Przykryć i odstawić na 5 minut.
Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, posypać płatkami owsianymi lub ziarnami. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba zarumieni się.
Brak komentarzy