Babki to ciasta, które nie są najczęściej pieczone w mojej kuchni. Lubię je, ale od czasu do czasu. Kiedy mam ochotę na babkę, spędzam sporo czasu, by wybrać najlepszy przepis. Napatrzę się przy tym na wiele idealnie wyglądających, puszystych i apetycznych okazów, a potem zastanawiam się, dlaczego moje nie są tak perfekcyjne… Okazało się, że problemem może być nie tylko sam przepis, ale i forma, w której pieczemy ciasto. Do tej pory używałam najtańszej, aluminiowej, z kominkiem. Kiedy jednak dostałam możliwość przetestowania silikonowej foremki na babkę ze sklepu Emako, moje babkowe poczynania wkroczyły w zupełnie inny wymiar 😉
Składniki:
200 g masła
400 g mąki pszennej
2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (38g każdy)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. wody
1 szkl. drobnego cukru do wypieków
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem ma puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodawać naprzemiennie – po łyżce roztopionego masła, wodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników.
1/4 ciasta odlać do innej miseczki, wsypać kakao i zmiksować na jednolitą masę. Do pozostałej masy wsypać 2 opakowania kisielu. Wymieszać, do połączenia.
Do silikonowej formy na babkę z kominkiem (jeśli używacie zwykłej, należy wysmarować ją masłem i oprószyć mąką) przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto przewrócić na talerz, wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.
2 komentarze
Bea
19 lutego 2020 at 16:25Dzień dobry. Czy ma Pani jeszcze inne przepisy do dużych form silikonowych? Zwłaszcza takich, w których są jakieś warstwy?
Planeta Smaku
22 lutego 2020 at 23:16Mam trochę tych przepisów 🙂 Polecam zerknąć w kategorię „babki” na blogu – może coś przypadnie do gustu:)
Babki
Pozdrawiam!