Bez kategorii

Cytrynowo-kakaowa babka i test formy silikonowej

Babki to ciasta, które nie są najczęściej pieczone w mojej kuchni. Lubię je, ale od czasu do czasu. Kiedy mam ochotę na babkę, spędzam sporo czasu, by wybrać najlepszy przepis. Napatrzę się przy tym na wiele idealnie wyglądających, puszystych i apetycznych okazów, a potem zastanawiam się, dlaczego moje nie są tak perfekcyjne… Okazało się, że problemem może być nie tylko sam przepis, ale i forma, w której pieczemy ciasto. Do tej pory używałam najtańszej, aluminiowej, z kominkiem. Kiedy jednak dostałam możliwość przetestowania silikonowej foremki na babkę ze sklepu Emako, moje babkowe poczynania wkroczyły w zupełnie inny wymiar 😉

Największym plusem tego silikonowego cuda jest to, że ciasto wychodzi idealnie równe, bez problemów odchodząc od ścianek formy, której nie trzeba już natłuszczać i wysypywać mąką. Po upieczeniu po prostu przewracam babkę do góry nogami, zdejmuję foremkę i mogę podziwiać 😉 Drugim faktem, którym byłam bardzo przyjemnie zaskoczona, jest brak zakalca, który wcześniej zdarzał mi się w babkach dosyć często. Nie mogę powiedzieć ze stuprocentową pewnością, że jest to kwestia użycia formy silikonowej. Ale od kiedy zaczęłam jej używać, nie przytrafił mi się żaden zakalec. Może to przypadek, a może coś w tym jest 🙂
Generalnie test silikonowej formy na babkę wypada jak najbardziej pozytywnie. Posiadam taką w czerwonym kolorze, jest bardzo estetyczna i godna polecenia. Możecie nabyć ją tutaj.
Na pierwszy ogień poszła babka cytrynowo-kakaowa, którą znalazłam na blogu Moje Wypieki. Jak smakuje? Jest delikatna, miękka i nie za sucha. Delikatnie cytrynowa warstwa dobrze komponuje się z tą czekoladową. Jeśli lubicie typowo babkowe wypieki, powinna przypaść Wam do gustu.
Podaję z moimi małymi zmianami.

Składniki:
200 g masła
400 g mąki pszennej
2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (38g każdy)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. wody

1/4 szkl. soku z cytryny
1 szkl. drobnego cukru do wypieków
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem ma puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodawać naprzemiennie – po łyżce roztopionego masła, wodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników.
1/4 ciasta odlać do innej miseczki, wsypać kakao i zmiksować na jednolitą masę. Do pozostałej masy wsypać 2 opakowania kisielu. Wymieszać, do połączenia.
Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Delikatnie wymieszać, używając do tego łyżki.

Do silikonowej formy na babkę z kominkiem (jeśli używacie zwykłej, należy wysmarować ją masłem i oprószyć mąką)  przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto przewrócić na talerz, wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj