Szare komórki odżywiam kolorowym jedzeniem. Zawzięcie dekoruję notatki kolorowymi zakreślaczami. Nie daję się przytłoczyć nadmiarowi obowiązków. Codziennie znajdzie się przecież chociaż mały, pozytywny element..
Nadziewana, pieczona papryka z chilli con carne
Składniki:
3 duże papryki czerwone
450 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
duża szczypta chilli
sól, pieprz, przyprawa do dań meksykańskich (lub zioła prowansalskie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ryź biały – u mnie paraboiled Britta
starty żółty ser do posypania
Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Oprószyć solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec przez 15-20 minut.
Przygotować farsz:
Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Zestawić z ognia.
W dużej, głębokiej patelni lub garnku podsmażyć mięso mielone z chilli i przyprawami. Dodać cebulkę z czosnkiem i smażyć, często mieszając. Pod koniec dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolkę. Wymieszać, poddusić, aż pomidory się rozpadną. Spróbować, doprawić do smaku.
Ugotować ryż.
Paprykę wyjąć z piekarnika, nadziewać ją ryżem i chilli con carne. Posypać żółtym serem, wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut.
Smacznego!
PS – druga połówka papryki ze zdjęcia została nadziana tym samym, z tym że na zdjęciu widać ją przed nałożeniem mięsnego farszu 🙂
Brak komentarzy
Tiramisu w wersji fit
Klopsiki jaglane z kalafiorem
Sernik dyniowy bez dodatku cukru – w dwóch wersjach!
Biszkopt z jogurtowo-owocową pianką i galaretką
Inspirację znalazłam na blogu Domowe Wypieki.
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypać cukier, dalej ubijając. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesiane i wymieszane mąki.
Blachę do pieczenia o wym. 25x30cm lub tortownicę o śr. 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok. 20-25 minut. Upieczony biszkopt ostudzić całkowicie. Można przekroić na dwa blaty, jednak ja pozostałam przy jednej warstwie 😉
300g truskawek (mogą być też maliny)
5 łyżek cukru
5 listków żelatyny (dostępna w sklepie Skworcu)
200g śmietanki 36%
400g jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
Ragu bolognese
Jagodzianki z serem i kruszonką
Neapol i Wybrzeże Amalfi. Plan podróży na 5 dni.
Vol-au-vent z musem jabłkowym i bitą śmietaną
Puszyste placuszki z jabłkami
Apulia na 5 dni. Część II – Monopoli i Polignano a Mare
Warzywna pieczeń świąteczna
© Copyright 2018 - Solo Pine. All Rights Reserved.
TopDesigned & Developed by Solo Pine.