Muszę się Wam przyznać. Mam słabość do ciast miodowych…:) Kiedy więc zupełnie przypadkiem natrafiłam na ten przepis, przeglądając forum CinCin, od razu wylądował w moich ulubionych. Ciasto jest bardzo podobne do publikowanego przeze mnie parę tygodni temu Ciasta Królewskiego. Z tą jednak różnicą, że przełożone jest masą budyniową i masą jabłkową, a zamiast biszkoptu jest jeszcze jeden blat miodowy. Najlepiej smakuje drugiego dnia. Podobno trzeciego też, ale nie dane mi było sprawdzić…
Polecam! 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody
- 30 dag cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wym. 25 x30 cm. Przełożyć do 3 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każdy blat w temp 180C przez 15 min.
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag margaryny
- cukier waniliowy
Mąkę rozrobić w 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym – ugotować budyń. Dodać margarynę i przestudzić.
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka owocowa
Usmażyć obrane i starte jabłka. Dodać rozpuszczoną galaretkę w 1/2 szkl wrzącej wody.
Przełożenie ciasta: ciasto – krem – ciasto – jabłka – ciasto
Można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy