Jeśli jesteście w trakcie kompletowania wielkanocnego menu, mam dla Was przepis na cytrynową babkę z kisielem. Jest naprawdę łatwa do zrobienia, a wszystkie potrzebne składniki zapewne znajdziecie w swoich kuchennych szafkach. Babka kisielowa wychodzi puszysta i delikatna, a do jej wykonania można wykorzystać dowolny, ulubiony smak kisielu. U mnie padło na smak cytrynowy, który wzbogaciłam dodatkowo skórką i sokiem z cytryny. Wyszło pysznie 🙂
Składniki:
- 4 jajka (o temp. pokojowej)
- 120 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 op. kisielu cytrynowego (bez cukru)
- 125 g masła
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i proszkiem kisielowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać suche składniki, miksując do połączenia. Na koniec zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo wlewać roztopione masło. Do ciasta dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować do połączenia się składników.
Babkę z kominem wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut (aż patyczek wbity w środek będzie suchy).
Ostudzić w formie, przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przy okazji przypominam o konkursie na zdrowe, wiosenne danie!
Do wygrania atrakcyjne nagrody 🙂
Brak komentarzy