Babki/ Ciasta/ Desery

Cytrynowa babka z kisielem

Jeśli jesteście w trakcie kompletowania wielkanocnego menu, mam dla Was przepis na cytrynową babkę z kisielem. Jest naprawdę łatwa do zrobienia, a wszystkie potrzebne składniki zapewne znajdziecie w swoich kuchennych szafkach. Babka kisielowa wychodzi puszysta i delikatna, a do jej wykonania można wykorzystać dowolny, ulubiony smak kisielu. U mnie padło na smak cytrynowy, który wzbogaciłam dodatkowo skórką i sokiem z cytryny. Wyszło pysznie 🙂

Składniki:

  • 4 jajka (o temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 op. kisielu cytrynowego (bez cukru)
  • 125 g masła
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i proszkiem kisielowym. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać suche składniki, miksując do połączenia. Na koniec zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo wlewać roztopione masło. Do ciasta dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować do połączenia się składników.
Babkę z kominem wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30 minut (aż patyczek wbity w środek będzie suchy). 
Ostudzić w formie, przełożyć na paterę i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przy okazji przypominam o konkursie na zdrowe, wiosenne danie! 
Do wygrania atrakcyjne nagrody 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj