Ciasta/ Ciasta z owocami

Ciasto orkiszowe z truskawkami i kruszonką

Masz ochotę na tradycyjne ciasto ucierane, ale nie używasz (lub ograniczasz) mąki pszennnej? Myślisz, że bez niej wypieki nie będą już tak puszyste, nie urosną, zupełnie zmienią smak? Dzisiejszym przepisem pragnę udowodnić, że mąka pszenna nie jest niezastąpiona, nawet w tradycyjnych ciastach 🙂 Przedstawiam Wam przepis na ucierane ciasto orkiszowe z truskawkami i kruszonką! Urosło jak na drożdżach, jest puszyste i lekkie. Z wierzchu posypane kruszonką, którą wzbogaciłam o kokosowo-pistacjowe smaki. Rodzice (którzy są raczej tradycjonalistami) nawet nie zorientowali się, jakiej mąki użyłam. Bardzo polecam!

 Lekko zmodyfikowałam przepis znaleziony u Bea w kuchni

Ucierane ciasto z mąki orkiszowej z truskawkami i kruszonką

Składniki na formę 23×23 lub o tortownicę o średnicy 25 cm

Ciasto:
250 g mąki orkiszowej (u mnie jasna, typ 700)

150 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze ciasta)
4 jajka
100 ml oleju
80 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 250 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Kruszonka:
50 g masła (zimnego)
80 g mąki orkiszowej
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki posiekanych pistacji (miożna pominąć lub użyć innych orzechów)
2-3 łyżki cukru pudru
Mąkę, cukier, wiórki i pistacje połączyć w misce. Dodać masło i wyrabiać, aż powstaną grudki z ciasta. Odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki, jeśli są duże przekroić na pół.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka bardzo dobrze utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 5 minut), następnie zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej. Po dokładnym wymieszaniu dodawać na przemian mąkę i jogurt (ok. 1/3 mąki– wymieszać – 1 łyżka jogurtu – wymieszać – 2-3 łyżki mąki, itd.), stale miksując, jednak nie za długo. Gdy ciasto jest już starannie wymieszane, przełożyć je do wyłożonej papierem foremki, ułożyć owoce, wierzch posypać kruszonką. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Martyna
    1 kwietnia 2023 at 19:29

    zrobilam jak z przepisu i co , wyszedł mi 1 raz w życiu zakalec…

    • Reply
      Planeta Smaku
      2 kwietnia 2023 at 14:00

      Przykro mi. Czy wszystkie składniki na pewno były w temperaturze pokojowej? Przy ciastach ucieranych to najczęstsza przyczyna zakalca.

    Skomentuj