Naleśniki z serem i truskawkami to jedno z moich bardzo przyjemnych wspomnień z dzieciństwa. Wspaniała propozycja na letni obiad, prosta i nieskomplikowana. Przetestowałam przepis na naleśniki orkiszowe, które są pyszne i z pewnością zdrowsze niż te zrobione z mąki pszennej. Całość polałam melasą karobową, Smak lata na talerzu 🙂
Składniki na około 10 naleśników:
- 150 g mąki orkiszowej (użyłam jasnej, typ 700)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki wody (lub więcej, jeśli ciasto będzie zbyt gęste)
- Nadzienie:
- 200 g twarogu mielonego
- 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
- truskawki
Wszystkie składniki zmikować na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę więcej wody. Odstawić na około 30 minut. Patelnię rozgrzać, przed pierwszym smażeniem dodać na nią odrobinę oleju. Smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron (już później nie używając tłuszczu). Smarować twarożkiem i posypać pokrojonymi truskawkami, składać w trójkąty. Podawać z miodem, jogurtem lub śmietaną (wedle uznania).
Brak komentarzy