Kasza/ Obiad

Wiosenne kaszotto z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

Też tęsknicie za prawdziwą zielenią za oknem? Ja bardzo, dlatego intuicyjnie wybieram w kuchni produkty bezsprzecznie kojarzące się z wiosną. Dziś mam dla Was propozycję na pyszny, wiosenny już obiad – zielone kaszotto z brokułami, selerem naciowym i pomidorkami koktajlowymi. Wiecie, za co kocham to danie? Przede wszystkim – to potrawa, którą robię na jednej, głębszej patelni – nie ma więc potrzeby brudzenia stosu naczyń. Dzięki temu nie muszę też przygotowywać osobno kaszy, osobno sosu, osobno warzyw – wszystko robi się za jednym zamachem! Oszczędność czasu i pyszny efekt to to, co w gotowaniu bardzo cenię. Wypróbujcie taki sposób podania kaszy!

Zobacz także:  Kaszotto z grzybami leśnymi i ziołową „kruszonką”


Składniki:
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej mazurskiej lub pęczak
  • 1/2 brokuła
  • 2 gałązki selera naciowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Ok. 750 ml – 1l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki startego twardego sera, np. Bursztyn lub parmezan
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie – do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki. Obgotować przez kilka minut we wrzącej wodzie, po czym przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Seler naciowy umyć i pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać. Od razu wsypać kaszę, rozcinając zawartość torebki. Smażyć przez kilkadziesiąt sekund, ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion, tak, by każdorazowo przykrył całą kaszę. Mieszając cały czas, gotować kaszotto i dolewać kolejną porcję bulionu, gdy pozostała zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec gotowania dodać brokuły i seler oraz doprawić potrawę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy kasza będzie już miękka zestawić patelnię z ognia, dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, masło i starty ser, wymieszać. Przed podaniem posypać kaszę posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj