Obłędnie pyszny i w dodatku zdrowy! Jaglany krem bananowy to świetna opcja na śniadanie czy deser. Ale tym razem pierwsze skrzypce w tym słodkim pucharku gra..daktylowo-orzechowy karmel. Jest rewelacyjny! Chociaż „karmel” to w tym wypadku określenie umowne, bo deser nie zawiera ani grama cukru. Naturalnie słodki, naturalnie uzależniający. Polecam 🙂
Składniki na 1 pucharek:
- Krem:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 banan
- 1/4 szklanki mleka (roślinne lub krowie)
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- „Karmel”:
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
Kaszę wsypać do suchego rondelka i podprażyć, aż zacznie wydzielać przyjemny, lekko orzechowy aromat. Zalać gorącą wodą i przepłukać na sicie. Ponownie umieścić w rondelku, zalać gorącą wodą (ok. 2 cm nad poziomem kaszy) i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę.
Ugotowaną kaszę zblendować z dodatkiem mleka, masłem orzechowym i bananem (odłożyć kilka plasterków do dekoracji). Powinien powstać gęsty, puszysty krem. Przełożyć go do pucharka.
Namoczone daktyle odcedzić. Dodać masło orzechowe i zblendować. Powstałym karmelem przykryć krem jaglany, udekorować plasterkami banana.
Smacznego!
Zobacz też:
Brak komentarzy