Pralinki a’la Rafaello pojawiły się już na blogu w dwóch odsłonach. Pierwsza, z migdałami i druga, z daktylami. Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na trufelki kokosowe – tym razem twarogowe! Są pyszne, mają niewiele węglowodanów, a dodatkowo można wzbogacić je o odżywkę białkową – wtedy świetnie sprawdzą się idealnie na przykład jako przekąska po treningu 🙂 Jeśli nie posiadacie odżywki, użyjcie ksylitolu lub innego słodkiego zamiennika. Gorąco zachęcam do wypróbowania!
Inspiracja: Okiem dietetyka, podaję z moimi zmianami
Składniki na ok. 10 trufli:
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka masła orzechowego (lub oleju kokosowego)
- 30 g odżywki białkowej, najlepiej o smaku kokosowym lub waniliowym (lub 2 łyżki ksylitolu)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Jeśli masa byłaby zbyt klejąca, dodać jeszcze niewielką ilość mąki kokosowej lub wiórków kokosowych i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Brak komentarzy