Bez cukru/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Czekoladowe muffiny daktylowe z serem i borówkami

Początek lata to czas, kiedy przychodzi szczególna ochota na lekkie, zdrowe, pełne sezonowych owoców desery. Czekoladowe muffiny daktylowe są pyszną i zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych babeczek. Nie zawierają cukru, więc będą stanowiły doskonałą, słodką przekąskę nawet dla najmłodszych. Idealnie sprawdzą się też na piknik czy wycieczkę rowerową. Użyjcie ulubionych owoców i nie zastawiajcie się długo, tylko pieczcie! 🙂

Czekoladowe muffiny daktylowe z serem i borówkami

Składniki na 12 sztuk:


  • 100 g suszonych daktyli
  •  1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 150 g borówek amerykańskich
Daktyle przekładamy do rondla, zalewamy 1 szklanką wody i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy, aż daktyle się rozpadną i utworzą gęstą papkę. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostudzenia.

W misce mieszamy ze sobą mąkę owsianą i orkiszową, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do osobnego naczynia przekładamy puree daktylowe, mleko, olej i jajko i mieszamy na jednolitą masę. Mokrą mieszankę przelewamy do suchych składników, mieszając łyżką do połączenia.

Twaróg miksujemy razem z jogurtem i ksylitolem.

Do przygotowanych foremek na muffiny nakładamy łyżkę ciasta, łyżkę masy serowej, dodajemy po kilka borówek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 25 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj