Początek lata to czas, kiedy przychodzi szczególna ochota na lekkie, zdrowe, pełne sezonowych owoców desery. Czekoladowe muffiny daktylowe są pyszną i zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych babeczek. Nie zawierają cukru, więc będą stanowiły doskonałą, słodką przekąskę nawet dla najmłodszych. Idealnie sprawdzą się też na piknik czy wycieczkę rowerową. Użyjcie ulubionych owoców i nie zastawiajcie się długo, tylko pieczcie! 🙂
Czekoladowe muffiny daktylowe z serem i borówkami
Składniki na 12 sztuk:
- 100 g suszonych daktyli
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 50 ml oleju
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- 30 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150 g twarogu półtłustego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 150 g borówek amerykańskich
W misce mieszamy ze sobą mąkę owsianą i orkiszową, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do osobnego naczynia przekładamy puree daktylowe, mleko, olej i jajko i mieszamy na jednolitą masę. Mokrą mieszankę przelewamy do suchych składników, mieszając łyżką do połączenia.
Twaróg miksujemy razem z jogurtem i ksylitolem.
Do przygotowanych foremek na muffiny nakładamy łyżkę ciasta, łyżkę masy serowej, dodajemy po kilka borówek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
Brak komentarzy