Pizza na kolację. Cała dla mnie! Dziś przedstawiam Wam przepis na pizzę z kalafiora. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu, ekonomiczna (wykorzystujemy składniki znalezione w lodówce 😉 ) i przede wszystkim – zdrowa! Sam spód jest naprawdę niskokaloryczny, jeśli więc nie przesadzimy z dodatkami, mamy dietetyczne, lekkie danie. Polecam!
Składniki na pizzę o śr. 25 cm
- 1/2 główki kalafiora
- 2 łyżki mąki (dowolnej – u mnie jaglana)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 15 g sera żółtego (1 plasterek)
- 1 łyżka czarnuszki
- szczypta proszku do pieczenia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, szczypta chilli – do smaku
- ulubione dodatki: sos pomidorowy/oliwki/mozzarella/bazylia/kukurydza
Kalafiora umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce. Dodać jajko, drobno pokrojony żółty ser, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, po czym dodać przyprawy i czarnuszkę. Ponownie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Łyżką wyłożyć ciasto na blachę, formując okrąg. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Na upieczonym spodzie rozprowadzić sos pomidorowy, posypać oliwkami i kukurydzą, ułożyć mozzarellę (lub inne dodatki według uznania). Podpiec jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy