Ciasta/ Ciasta z owocami

Ucierane ciasto z rabarbarem i bezą

Ucierane ciasto z rabarbarem to klasyk, którego nie może zabraknąć w sezonie. Tym razem odświeżyłam sprawdzony przepis na ucierane ciasto z bezą, które na blogu pojawiło się już kilka lat temu w wersji z truskawkami (klik). Bardzo polecam. Obie wersje są przepyszne, tym razem ta z dodatkiem wanilii i limonki oraz kwaśnego rabarbaru skradła moje serce 🙂




Składniki:

  • Ciasto:
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ pasty waniliowej/ nasion z przepołowionej laski wanilii
  • 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (lub cytryny)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 4 łodygi rabarbaru
  • Beza:
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić na czas przygotowania ciasta.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując. Na końcu dodać całe jajko oraz skórkę i sok z limonki lub cytryny i ekstrakt z wanilii. Stopniowo, w trzech partiach dodawać mąki i zmiksować tylko do połączenia składników. (Uwaga, ciasto będzie gęste).

Kwadratową blachę o wym. 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta, maczając łyżkę w zimnej wodzie (ciasto dość ciężko rozprowadzić, bo jest gęste i klejące). Na cieście ułożyć rabarbar i przykryć pozostałym ciastem (nie trzeba robić tego bardzo dokładnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gdy ciasto będzie podpieczone, przygotować bezę: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Piana powinna być gładka, sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na ciasto i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut, zmniejszając temp. do 150 stopni.
Ciasto wystudzić przed pokrojeniem.




You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj