Ucierane ciasto z rabarbarem to klasyk, którego nie może zabraknąć w sezonie. Tym razem odświeżyłam sprawdzony przepis na ucierane ciasto z bezą, które na blogu pojawiło się już kilka lat temu w wersji z truskawkami (klik). Bardzo polecam. Obie wersje są przepyszne, tym razem ta z dodatkiem wanilii i limonki oraz kwaśnego rabarbaru skradła moje serce 🙂
Ucierane ciasto z rabarbarem i bezą
- Ciasto:
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/ pasty waniliowej/ nasion z przepołowionej laski wanilii
- 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny)
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (lub cytryny)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 4 łodygi rabarbaru
- Beza:
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru
Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru i odstawić na czas przygotowania ciasta.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksując. Na końcu dodać całe jajko oraz skórkę i sok z limonki lub cytryny i ekstrakt z wanilii. Stopniowo, w trzech partiach dodawać mąki i zmiksować tylko do połączenia składników. (Uwaga, ciasto będzie gęste).
Kwadratową blachę o wym. 21×21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 3/4 ciasta, maczając łyżkę w zimnej wodzie (ciasto dość ciężko rozprowadzić, bo jest gęste i klejące). Na cieście ułożyć rabarbar i przykryć pozostałym ciastem (nie trzeba robić tego bardzo dokładnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gdy ciasto będzie podpieczone, przygotować bezę: białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Piana powinna być gładka, sztywna i lśniąca. Wyłożyć ją na ciasto i wstawić do piekarnika na kolejne 25 minut, zmniejszając temp. do 150 stopni.
Ciasto wystudzić przed pokrojeniem.
2 komentarze
Eve
26 lutego 2023 at 09:34Pyszne uwielbiam z truskawkami, rabarbar zastąpiłam akurat śliwkami,niebo poprostu niebo
Planeta Smaku
11 marca 2023 at 09:51Super! Też ostatnio próbowałam ze śliwkami:)