Ciasta/ Tarty na słodko

Tarta jagodowa na ciasteczkowym spodzie

Na dobre ciasto zawsze znajdzie się odpowiedni moment. Na dworze gorąco? Rezygnuję z piekarnika na rzecz deseru prosto z lodówki. Kruszę ciasteczka, miksuję jagody. A moje fioletowe usta zdradzają, że nie powstrzymałam się przed spróbowaniem masy jeszcze przed zastygnięciem. 

Składniki:
  • Spód:
  • 250 g ciasteczek owsianych
  • 50 g roztopionej, gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • Masa jagodowa:
  • 2 szkl. jagód (najlepiej wcześniej zamrożonych)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody
  • 300 ml śmietany 30%
Przygotować spód: czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ciastka zmiksować, aż do otrzymania konsystencji piasku. Wymieszać z czekoladą i masłem. Tak przygotowany spód wyłożyć do formy na tartę o śr. 25 cm, mocno wgniatając w foremkę. Odstawić do lodówki na pół godziny. 
W 1/4 szkl. wrzącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić.
Jagody zmiksować z cukrem. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z jagodowym musem. 
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem ozdobić jagodami i kleksem bitej śmietany. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj