Na dobre ciasto zawsze znajdzie się odpowiedni moment. Na dworze gorąco? Rezygnuję z piekarnika na rzecz deseru prosto z lodówki. Kruszę ciasteczka, miksuję jagody. A moje fioletowe usta zdradzają, że nie powstrzymałam się przed spróbowaniem masy jeszcze przed zastygnięciem.
Składniki:
- Spód:
- 250 g ciasteczek owsianych
- 50 g roztopionej, gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- Masa jagodowa:
- 2 szkl. jagód (najlepiej wcześniej zamrożonych)
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szkl. wody
- 300 ml śmietany 30%
Przygotować spód: czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ciastka zmiksować, aż do otrzymania konsystencji piasku. Wymieszać z czekoladą i masłem. Tak przygotowany spód wyłożyć do formy na tartę o śr. 25 cm, mocno wgniatając w foremkę. Odstawić do lodówki na pół godziny.
W 1/4 szkl. wrzącej wody rozpuścić żelatynę, odstawić.
Jagody zmiksować z cukrem. Dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z jagodowym musem.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem ozdobić jagodami i kleksem bitej śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy