Ciasto kopiec kreta bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Kazałam je robić mamie na różne okazje, a gdy naszła mnie wielka ochota, szłam do sklepu po „gotowca” i pomagałam przy jego produkcji (odpowiadając głównie za robienie „ziemi” i podjadanie pysznego kremu:)). Mam więc duuuży sentyment do tego ciasta. Jakiś czas temu wróciłam do niego myślami. I myśli były te tak natarczywe, że nie mogłam postąpić inaczej, niż upiec kopiec kreta – tym razem zupełnie samodzielnie. Smakuje jeszcze lepiej, niż go zapamiętałam! Już nigdy nie sięgnę po sklepową wersję, bo jego wykonanie od podstaw jest naprawdę proste. No i mam kontrolę nad jego składem.
Zostawiam przepis na domowy kopiec kreta. Ciasto w mojej wersji jest odrobinkę zdrowsze – wykonałam je na mące orkiszowej i owsianej. Jest bez jajek, więc osoby z nietolerancją będą zadowolone. Następnym razem spróbuję też „uzdrowić” nieco masę, choć obawiam się, że bita śmietana będzie trudna do zastąpienia 😉
Inspiracja: Olga Smile
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka orkiszowej i 1 szklanka owsianej)
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie (170 g) jogurtu naturalnego
- ok. 1/4 szklanka mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie jest niezbędna, ale polecam dodać)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
Masa:
- 350 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej
- 1 łyżka żelatyny
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 duże banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 3 łyżki herbaty wymieszanej z 1 łyżeczką soku z cytryny – do nasączenia
Masło rozpuścić i lekko ostudzić. W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Ostudzone masło połączyć z jogurtem, mlekiem i esencją waniliową, dodać do suchych składników i wymieszać, aż masa się połączy (będzie dość gęsta, ale taka powinna być). Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 21 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Wyjąć, ostudzić w formie.
Z ciasta ściąć wierzch, pozostawiając ok. 2 cm brzegi i spód ciasta. Rozdrobnić wydrążone ciasto w dłoniach, przesypać do miski.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Śmietankę wyjąć z lodówki i przelać do wysokiego naczynia. Żelatynę umieścić w rondelku i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia, aż całkowicie się rozpuści. Śmietanę ubijać na najwyższych obrotach, dodając cukier puder i stopniowo wlewając żelatynę. Puszystą śmietanę delikatnie wymieszać z czekoladą startą na tarce.
Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście. Przykryć ubitą śmietaną, formując kopiec. Na wierzchu ułożyć rozdrobnione ciasto, lekko dociskając. Gotowy kopiec kreta schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Brak komentarzy